Crește salariu minim. Câți bani vor primi românii în plus, pe oră

După lungi discuții, calcule și contre, dar și cu doar câteva zile înainte de alegeri, majorarea salariului minim de la 1 iulie va fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi.

Salariul minim crește de la 1 iulie / foto: arhiva
Salariul minim crește de la 1 iulie / foto: arhiva

Astfel, veniturile angajaților plătiți cu salariul minim vor crește cu puțin peste 2 lei pe oră, rezultând într-o creștere totală de 280 de lei față de venitul actual.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de guvern, că măsura creșterii salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar va fi adoptată. „Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, începând cu 1 iulie.

Este o măsură agreată cu partenerii sociali și va beneficia peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la cererea mediului de afaceri, am aprobat majorarea sumei neimpozitate de la 200 de lei la 300 de lei pe lună.

Practic, angajații vor primi 284 de lei în plus pe lună”, a spus premierul. El a subliniat că acest pas este important pentru a ne apropia de nivelul cerut de directiva privind salariul minim european.

Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii” a explicat prim-ministrul.

Avertismentul comisiei europene

Comisia Europeană a avertizat recent că România se îndreaptă spre un deficit bugetar de aproape 7% din PIB, în condițiile în care Guvernul și-a propus să mențină diferența dintre veniturile și cheltuielile statului la 5% din PIB. La sfârșitul lunii aprilie, deficitul bugetar a depășit 57 de miliarde de lei, ajungând la 3,2% din PIB, în parte datorită plății în avans a pensiilor pentru luna mai.

Cu toate acestea, datele arată că cheltuielile statului cresc de două ori mai rapid decât încasările.

Statul va beneficia de asemenea de majorarea salariului minim prin colectarea de taxe și impozite suplimentare, estimându-se un venit suplimentar de 2,3 miliarde de lei pe lună. De asemenea, punctul de amendă va rămâne înghețat la 165 de lei.

Ce probleme a putea aduce creșterea salariului minim

Profesorul de economie Cristian Năsulea a declarat la Digi24 că această creștere a salariului minim ar putea pune probleme unor oameni de afaceri, în special acolo unde costurile sunt mari, și ar putea duce la reducerea unor locuri de muncă.

„Nu există un motiv foarte bun pentru niciuna dintre creșterile salariului minim din ultimii ani, deoarece INS a arătat că salariile din România au crescut natural datorită inflației. Atât timp cât economia continuă să se comporte nenatural, vor exista consecințe, una dintre ele fiind inflația.

Veniturile cresc, dar dacă nu crește și productivitatea, vom continua să vedem creșteri de prețuri. Până când statul nu va înțelege că trebuie să ia măsuri pentru a ajuta mediul de afaceri să devină mai productiv, de exemplu prin scăderi de taxe, nu vom ieși din acest cerc vicios.

Dacă nu reducem deficitul bugetar, nu vom reveni la o situație stabilă, care să permită firmelor să devină mai productive fără intervenția statului prin noi taxe și impozite", a declarat Năsulea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net