Critici și reacții după ce Guvernul a făcut primii pași pentru desființarea Secției Speciale
Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei, prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), a fost adoptat, vineri, în ședința de Guvern, anunță Biroul de presă al Executivului. Acest lucru prespupune că Guvernul își asumă propunerea venită de la ministrul Justiției. Reacțiile au fost dintre cele mai diverse.
Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, în debutul ședinței de guvern, că propunerea de desființare a Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) i se pare una corectă. ”De principiu (propunerea de desființare a SIIJ - n.r.) mi se pare o propunere corectă, care e, de altfel, și în programul de guvernare. Practic, angajamentul nostru legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este de transpunere a recomandărilor. Obiectivul nostru este ca, la un moment dat, să punem punct acestui Mecanism de Cooperare și Verificare”, a declarat Ludovic Orban.
Și ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a expus, în debutul şedintei de Guvern de vineri seara, motivele pentru care Secţia Specială ar trebui desfiinţată. Predoiu a spus că organisme internaţionale s-au opus înfiinţării acestei Secţii care a fost constituită fără o consultare publică şi cu reacţii negative din partea multor magistraţi. "Analizăm propunerea, de principiu mi se pare o propunere corectă şi ea e şi în programul de guvernare", a spus premierul Ludovic Orban.
Desființarea Secției Speciale, reactii diverse in mediul politic si in cel juridic
Ana Birchall, fost ministru al Justiției:
"Personal am considerat și consider că vremea șmecheriilor introduse pe furiș, de Iordache și susținătorii săi, în comisia specială, trebuie să apună! Tocmai de aceea, cred că, alături de acest memorandum (care nu are valoarea juridica a unui proiect de lege, de exemplu) se impune inițierea și adoptarea unui proiect de lege de desființare a SIIJ, proiect de lege care să fie adoptat și transmis în Parlament, în procedură de urgență", a explicat Ana Birchall, într-o postare pe Facebook.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu:
"Este revoltătoare, în contextul actual, când zi de zi vedem ticăloșiile și abuzurile din justiție, chiar și o discuție despre desființarea Secției speciale. Cazul Țăndărei, vă spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi?”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Varujan Vosganian, deputat ALDE:
„Modul în care este abordată desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu face decât să confirme maniera defectuoasă, părtinitoare și slugarnică în care este abordată chestiunea Justiției în România. Orice discuție despre existența sau inexistența SIIJ trebuie să pornească de la cauzele care au generat înființarea ei. Cei care promovează desființarea SIIJ încearcă să ne convingă, probabil, că înainte de apariția Secției practica judiciară era în totală armonie cu respectarea drepturilor omului, că răspunderea magistraților era efectivă și că modul în care erau investigate infracțiunile din Justiție era unul exemplar”, a scris Varujan Vosganian, vineri, pe Facebook.
Cristi Dănileț, judecător
"Decizia Guvernului de desființare a Sectiei speciale pentru investigat magistrații este una corectă atât politic, cât și juridic. Argumentele sunt pertinent expuse de ministrul Predoiu. Atenție: Desființarea SIIJ nu înseamnă că magistrații nu vor răspunde pentru infracțiunile comise, ci doar că urmărirea lor penala se va face de aceleași organe ca pentru toți cetatenii: procurorii DNA pentru infracțiuni de corupție comise de magistrați, procurorii DIICOT pentru infracțiuni de crima organizata comise de magistrați, procurorii de la Parchetele Curții de Apel pentru alte infracțiuni comise de magistrați. Reamintesc că înființarea SIIJ nu a fost argumentată legal sau factual, că o astfel de structura nu exista nicăieri în lume și că documente internaționale ale unor organisme la care România este parte prevăd desființarea ei", a scris Cristi Danileț pe Facebook.
Dana Gîrbovan, judecător
”Prin desfiinţarea SIIJ se doreşte, din nou, controlul asupra justiţiei. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este singura structură de parchet complet în afara controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul doreşte cu ardoare desfiinţarea să. Şefii PICCJ, ai DNA şi ai DIICOT, precum şi şefii de secţie ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistraţi dacă SIIJ va fi desfiinţată, sunt numiţi politic, de către Preşedintele României la propunerea Ministrului Justiţiei”, afirmă Gîrbovan, citată de News.ro.