Criză de CNP-uri? Doi sălăjeni au avut acelaşi cod numeric personal

Ultima actualizare:

 Situaţia a ieşit la iveală în urma unui control al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a sesizat CJAS că, în ultima perioadă, în Sălaj au fost emise 22 de reţete medicale pe coduri numerice personale greşite ori aparţinând unor pacienţi decedaţi. „Noi am verificat fiecare caz în parte şi am stabilit că în 21 dintre cazuri a fost vorba despre greşeli de scriere făcute de farmacişti. Într-un caz a fost vorba de o reţetă scrisă pe CNP-ul unei persoane decedate, însă am constatat că acelaşi CNP îl avea şi o altă persoană, pe numele căreia era scrisă reţeta”, a explicat Claudiu Bîrsan, preşedintele CJAS Sălaj.

Cum a fost posibil

Aurora Dascălu, şefa Serviciului Judeţean de Evidenţă a Persoanelor Sălaj, susţine că este imposibil ca două persoane diferite să aibă acelaşi CNP. „Este vorba, cel mai probabil, fie de o greşeală în baza de date a Casei de Asigurări, fie de o greşeală în actul de identitate“, a susţinut ea. Verificările făcute de CJAS au găsit, până la urmă, răspunsul: cele două persoane aveau aceeaşi zi de naştere, iar codul lor numeric personal se deosebea doar prin ultimele două cifre. Dintr-o eroare a poliţiştilor de la un birou de evidenţă, la o schimbare a buletinului de identitate la una dintre ele au fost modificate acele ultime cifre tocmai cu terminaţia CNP-ului celeilalte. „Aşa s-a ajuns în situaţia în care codul numeric personal al Anicăi Agrijan, decedată în februarie 2009, să apară pe o reţetă medicală scrisă în septembrie 2010, pentru Eugenia Papiţa“, a explicat dr. Dana Cordea, medicul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Situaţia a fost remediată între timp, Eugenia schimbându-şi documentul de identitate cu unul în care codul său numeric personal este scris corect – mai precizează reprezentanţii CJAS.

Potrivit preşedintelui CJAS, Claudiu Bîrsan, niciunul dintre cele 22 de cazuri „suspecte“ din Sălaj nu reprezintă încercări de fraudare a sistemului de asigurări de sănătate, ci simple greşeli, motiv pentru care nimeni nu a fost sancţionat.

Pagubă de 160.000 de lei

Potrivit unui comunicat al CNAS, în ţară au fost depistate aproape 20.000 de reţete scrise cu CNP incorect sau inexistent, 1.379 eliberate unor persoane decedate şi peste 30.000 de prescrieri multiple pentru acelaşi CNP. Valoarea totală a prejudiciului confirmat se ridică la peste 160.000 de lei.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net