Criza de personal medical, o problemă majoră în România. Câți medici sunt acum în secțiile ATI

Ultima actualizare:

    Spitalele sunt pline, munca e la foc continuu, însă numărul medicilor a rămas același ca înainte de pandemieFoto: Shutterstock
Spitalele sunt pline, munca e la foc continuu, însă numărul medicilor a rămas același ca înainte de pandemieFoto: Shutterstock

Vorbim despre criza locurilor libere în spitale, despre bătălia pe un pat liber la Terapie Intensivă, dar prea puțin se vorbește despre numărul mic de medici care se ocupă de bolnavii de COVID. Sunt tot atâția ca înainte de pandemie: 1.159. Doar că acum sunt mult mai epuizați, mai demoralizați, mai depășiți de situație.

Sistemul medical românesc, în cifre

Azi, 27 noiembrie, sunt 13.157 de bolnavi de Covid internați în spitalele din România, dintre care 1.226 sunt la Terapie Intensivă. În ceea ce privește numărul de paturi ATI, avem 1.428 alocate bolnavilor de coronavirus, din totalul de 3.400 de paturi echipate pentru ATI. Autoritățile se laudă că au crescut numărul acestor paturi. Ce nu au rezolvat a fost numărul de medici. Potrivit Mediafax, sunt doar 1.159 de medici specializați pe Terapie Intensivă, iar un raport al Societății Române de Antestezie și Terapie Intensivă arată că nu sunt mai mulți decât la debutul pandemiei.

Au tras numeroase semnale de alarmă că sunt epuizați, suprasolicitați, după opt luni de pandemie. Soluția găsită de guvernanți – studenții voluntari – nu e fezabilă pentru secțiile ATI, unde e nevoie de pregătire de specialitate. „Studenții nu fac munca pe care o prestează medicul de ATI, ci prestează munca echivalentă asistentului de ATI. Le atribuim niște lucruri cu care se pot descurca, gen monitorizare pacient, supraveghere... Încet, încet, vor fi mult mai utili decât sunt acum, la început”, a declarat pentru Mediafax Ciprian Gândean, medic ATI.

Este criză de medici în toată Europa

Nu ne putem baza că, în caz de nevoie, vom cere ajutor în străinătate. Situația e critică în toată Europa. În Italia, sunt 5.000 de medici la 11.000 de paturi de Terapie Intensivă. „Situația este mereu la limită, numărul anesteziștilor și al asistentelor este limitat”, spune directorul unui spital din Milano. La fel stau lucrurile în Spania. „Pe de o parte, angajații din sănătate sunt obosiți, pe de altă parte, numărul celor care lucrează în prima linie este limitat. Toate spitalele sunt în situația asta și toți fac angajări, e greu de recrutat medici și asistente”, povestește coordonatorul departamentului COVID al unui spital din Barcelona. Speranța întregii Europe a fost Germania, cea care a primit până acum pacienți din Franța, Italia și Belgia. Acum, sistemul medical e și aici suprasolicitat, nu atât din cauza numărului de paturi, cât a numărului de personal medical.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net