Culturile îngheață pe câmpuri! Cum vor autoritățile să aducă zăpada

Ultima actualizare:

    Culturile de primăvară îngheață pe câmpurile din sudul țării
Culturile de primăvară îngheață pe câmpurile din sudul țării

În sudul țării este secetă puternică. Pâmăntul este crăpat, iar culturile îngheață pe câmpuri. Acum ar fi trebuit să fie acoperite cu un strat gros de omăt. Cum nu a nins deloc iarna aceasta, autoritățile vor să aducă zăpada artificială, prin însămânțarea norilor.

Seceta pune probleme mari fermierilor din sudul țării. Nu au mai fost precipitații din noiembrie, de fapt este pentru prima oară în istorie când nu a nins deloc.

Fără zăpadă, plantele sunt distruse de ger, iar recoltele din primăvară vor fi compromise. Vorbim despre mazăre, orz, orzoaică, in, lucernă sfeclă de zahăr, porumb, soia, floarea-soarelui sau fasole.

Pe un câmp din județul Ilfov grâul este înghețat
Pe un câmp din județul Ilfov grâul este înghețat

Toate au nevoie de o uminiditate crescută în sol. Și cum culturile de primăvară ocupă aproximativ 70% din suprafața arabilă a României, fermierii sunt disperați că investiția lor nu va da roade.

Și nu doar afacerile lor vor avea de suferit, ci și buzunarul românului de rând. Pentru că asta va însemna prețuri crescute la alimentele de bază.

Cum vor autoritățile să aducă zăpada

Și nu există nici un semn că iarna își va intra în drepturi. Ba dimpotrivă! Pentru sâmbătă sunt anunțate temperaturi de peste 12 grade Celsius și cer senin.

Astfel că cei de la Ministerul Agriculturii au de gând să apeleze la o metodă inedită pentru creșterea precipitațiilor: însâmânțarea norilor.

Din cauza secetei, pământul este uscat și tare ca piatra
Din cauza secetei, pământul este uscat și tare ca piatra

”Implementarea Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) a început în România, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă și ținând cont de experiența în acest domeniu, la nivel mondial”, au precizat autoritățile. Astfel de unități de unde se trage cu rachete pentru aducerea precipitațiilor funcționează în Prahova, Iași, Vrancea și Oltenia.

Ce este însâmânțarea norilor

Este tehnica prin care se încearcă modificarea cantității de precipitații care sunt produse de anumiți nori prin dispersarea în atmosferă a anumitor substanțe care servesc ca nuclee de condensare. Se folosește zăpadă carbonică, iodură de argint sau unele nuclee de condensare hidroscopice, care să favorizeze formarea cristalelor de gheață sau a picăturilor de ploaie.

Autoritățile vor să arunce cu rachete pentru a porni precipitațiile
Autoritățile vor să arunce cu rachete pentru a porni precipitațiile

Aceste însămânțări sunt posibile în condiții limitate, atunci când masele de aer, obligate să se înalțe rapid din cauze orografice, ajung la temperaturi scăzute (minus 4-minus 8 grade) și sunt suprasaturate cu vapori de apă, dar nu există suficienți nuclei de condensare pentru a se desăvârși acest proces și a declanșa ploaia.

Procesul de însămânțare se poate face atât din avioane cât și de la sol.

Însămânțarea norilor în SUA și Australia

Cele mai semnificative rezultate s-au obținut în sud estul Australiei, unde din 35 de însămânțări de nori cumulus și stratocumulus cu iodură de argint, în 22 de cazuri s-au produs ploi în circa 20 de minute.

Sub auspiciile Air Weather Service, Statele Unite ale Americii au declanșat Operațiunea Popeye prin care s-au însămânțat nori de ploaie peste traseul Ho Chi Minh, ceea ce a dus la creșterea precipitațiilor cu aproximativ 30% în 1967-1968.

Obiectivul operațiunii a fost o încercare de a prelungi sezonul musonic pentru ca, datorită ploilor, să fie încetinit traficul camioanelor de aprovizionare.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/prognoza-meteo-pana-pe-3-februarie-loc-sa-ninga-se-incalzeste

https://www.click.ro/news/national/seceta-extrema-baragan-nu-mai-plouat-de-185-de-zile

https://www.click.ro/news/national/cele-mai-cumplite-ierni-din-ultimul-secol-romania-recordul-de-frig-345oc-craciun

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
monede valoroase depositphotos1 jpg
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net