Cum a fost copilăria unuia dintre cei mai renumiți chirurgi neurologi din România. Dr. Alexandru Vlad Ciurea: “Azi copiii primesc tot fără să ofere nimic”

Ultima actualizare:

    Medicul Alexandru Vlad Ciurea a făcut peste 20.000 de operații pe creierFOTO: Captura Digi 24
Medicul Alexandru Vlad Ciurea a făcut peste 20.000 de operații pe creierFOTO: Captura Digi 24

Medicul neurolog Alexandru Vlad Ciurea a povestit într-un podcast al artisului Damian Drăghici cum a fost copilăria sa și de la ce vârsta i-a încolțit ideea de a deveni doctor. El a explicat că a fost un copil alintat, iar faptul că bunicii discutau numai subiecte de medicină în casă, l-au ajutat să se hotărască de mic asupra viitoarei meserii.

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea are 80 de ani și în timpul activității sale profesionale a făcut peste 20.000 de operații pe creier, mulți dintre pacienți fiind copii. El consideră că alintatul prea mult al unui copil îi dăunează și faptul că mulți au mașini în timpul liceului sau imediat după terminarea acestuia, este o exagereare din partea părinților

Cum a fost copilăria chirurgului Vlad Ciurea

În podcastul lui Damian Drăghici medicul a povestit cum a fost copilăria și adolescența sa și ce l-a făcut să se hotărască, de la o vârstă fragedă, să devină medic.

”Copilăria mea a fost în două părți. Pe de o parte alături de părinți, tatăl meu fiind ofițer s-a mutat în mai multe locuri, iar într-un final am ajuns la Brașov unde ne-am stabilit și unde am fost extrem de fericit când noi, copiii, ne urcam și ne jucam pe Delul Melcilor de sub Tâmpa.

A doua parte a copilăriei a fost alăruri de bunici, la Vaslui, unde mergeam vara. Ei mă răsfățau și-mi făceau toate poftele.

Erau și atunci anumite neajunsuri, supărări, restricții, dar nu le-am simțit deloc. A fost foarte frumos. A fost o copilărie petrecută în aer liber. De aceea cred că nici nu dădeam pe la școală... Tăticul meu era mai mult plecat și așa reușam să ciulesc. Apoi recuperam și astfel încercam să le fac pe toate”, a povestit medicul.

Povestea numelui lui Alexandru Vladimir Ciurea

Medicul a povestit cum, pentru că rușii intraseră în țară, ofiterul de stare civilă a spus că îi pună un nume mai apropiat de partea sovietică și a spus că Vladimir este o variantă ideală.

”Părinții mei au spus ”Vlad”, ceea ce înseamnă ”purtător de pace””, a explicat medicul.

Mama avea răspunsurile la toate

Alexandru Vlad Ciurea a povestit că atunci când a fost copil a trecut prin toate stările. A fost și zburdalnic și cuminte. Am fost și foarte tocilar. Toată strada îmi striga sub geam ”tocilarul”. Dar, așa tocilar am fost premiant al Liceului ”Andrei Șaguna” din Brașov, apoi, am intrat primul la Facultatea de Medicină de la Cluj, într-un moment în care erau probleme privind originea socială, locurile limitate”, și-a amintit medicul.

Dr. Ciurea a mai relatat că a trecut prin mai multe etape în relația cu familia sa. ”Tata era mai distant cu mine, la început, pentru că nu îl ascultam și atunci ne certam și nu știam cum să fug de acasă să nu mă prindă să mă bată.

Mama era profesoara. Ea era mult mai tolerantă, mai bună, ea se ocupa de mine.

Pe vremea aceea nu erau noțiuni de meditații. Noi încercam să prindem în clasă ce puteam. Acasă frunzăream, în fuga mare și, una-două fugeam cu toții la joacă”, a mai spus doctorul.

Situația s-a schimbat în liceu cand toți își dădeau seama că îi așteaptă o viață grea și trebuie să învețe pentru a realiza ce și-au propus. Atunci au devenit mai serioși.

Acum copilul doar cere și i se aduce totul pe tavă

”Bunicii m-au alintat, părinții nu. De altfel nici nu știu dacă este bine să fii alintat. În prezent copiii sunt foarte alintați. Părinții fac tot ce se poate pentru ei. Atunci copilul se simte așa, într-un fel de puf, de nimb- ”pe mine nu mă atinge nimeni, mi se permite orice”. Atunci copilul cere și i se aduce. El nu mai dă nimic. Dovadă că liceeni sau absolvenții de liceu au mașină. Cred că este o exagerare”.

Medicul a spus că cel mai de preț lucru pe care l-a primit de la părinți a fost educația. ”De la tata am învățat ordinea și corectitudinea, iar de la mama, educație. Ea știa orice: Biblie, istorie, povești, astronomie. Ea era profesoară de astronomie și matematică. Si orice întrebare aveam fugeam la ea să-mi explice”.

În casă se vorbea doar medicină

Medicul a povestit cum a început atracția pentru medicină. ”Eram într-un mediul intelectual. Când se aduna toata familia, împreună cu bunica mea care era medic, era o emulație medicală. Așa se explică și de ce am dat la medicină”, a mai povestit Dr. Vlad Ciurea.

Profesorul și-a amintit cum a început să-i încolțească ideea de a deveni medic.”De la șase ani mi-a venit ideea. În casă se discuta numai de medicină, de dimineață până seara. Bunicul meu se documenta mult, citea în trei limbi străine. Când venea bunica, începea să îi spună despre cazuri și se sfătuaiu pe acestea. Eu, stand între ei doi, înregistram tot”.

Cine este dr. Alexandru Vlad Ciurea

La inceputul anilor 80 a reușit să pună la punct metoda de drenare a lichidului cefalorahidian, procedeu pentru care a primit ulterior și un brevet de invenție. De-a lungul timpului a fost implicat în peste 20 de proiecte de cercetare națională și internațională și a publicat peste 30 de monografii în domeniul neurochirurgiei, managementului de sănătate și alimentația bogată în E-uri.

Citește și:

Uite cum se sărbătorea 1 Iunie în comunism! 10 porunci pentru o viață fericită. Dr. Alexandru Vlad Ciurea: ”Fără breaking-news de la trezire. Deschizi geamul și respiri adânc” VIDEO

Premieră în România! Un copil de 12 ani a fost operat pe creier în timp ce vorbea

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net