Cum a pornit “isteria” Ice Bucket Challenge. Totul i se datorează unui singur om
Anul trecut, o mişcare apărută parcă de nicăieri a stârnit un interes nemaivăzut în rândul populaţiei de peste ocean. Puţini ştiau care e rostul ei, însă nimeni nu reuşise să prevadă amploarea pe care o va lua. “Ice Bucket Challenge”, sau duşul rece cu apă cu gheaţă, a cuprins şi România în această vară. Dar câţi dintre noi ştiu cum a început totul?
Toată această mişcare de masă îi este atribuită unui tânăr american, jucător de baseball. În 2011, Pete Frates devine jucător al echipei Boston Red Sox, mutare la care visa încă din copilărie. În acel an, însă, a început să simtă că ceva nu era în regulă cu el, că fizicul său nu mai răspunde la comenzi. În martie 2012, după mai multe investigaţii amănunţite, medicii neurologi i-au dat vestea cea proastă: a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (ALS). Pete avea atunci doar 27 de ani.
“Întotdeauana am fost un tip optimist. Pentru mine diagnosticul nu a fost atât de cumplit. Trebuia să mă descurc cu această boală”, spunea Pete la câteva luni de la aflarea cumplitei veşti. Atunci a decis să lupte cu maladia, care transformă un munte de om într-o legumă. În martie 2013 a obţinut o audienţă la Food and Drug Administration (FDA) cu scopul de a atrage atenţia responsabililor din domeniu asupra acestei maladii criminale. În ciuda acestei concesii făcute de specialişti, Pete simţea că autorităţile nu făceau suficient pentru a-i ajuta pe bolnavii de ALS.
În iunie 2013, Pete s-a căsătorit cu Julie, o fată pe care a cunoscut-o cu opt luni înainte de a fi diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică. Julie a trecut peste handicapul fizic al lui Pete (nu se mai putea deplasa decât în scaun cu rotile, îşi pierdea darul vorbirii) şi a acceptat să-i fie soţie. “Îl iubesc şi atâta tot. Pete îmi spunea mereu că va fi tot mai rău înainte să fie bine. Ştiu că am avut parte de tot ce e mai rău. Ok. Putem să ne bucurăm şi noi acum?”, îşi aminteşte Julie. Însă starea lui Pete nu se îmbunătăţea, ci de înrăutăţea. La doi ani şi jumătate de la diagnosticare Pete necesita îngrijire permanentă pentru activităţile zilnice: era urcat în pat şi spălat de personal medical specializat, era hrănit cu ajutorul unui tub şi vorbea doar cu ajutorul unui computer. În septembrie 2013 avea să devină tatăl unui băieţel perfect sănătos.
Mişcare socială
La sfârşitul anului trecut, un prieten al lui Pete a dat startul unei provocări. El şi-a turnat apă cu gheaţă în cap, a filmat momentul şi a postat mesajul pe reţelele de socializare îndemnându-i şi pe ceilalţi să-I urmeze. Scopul era acela de a-i arăta lui Pete că nu e singur în lupta sa cu boala, însă cel care a lansat provocarea nu intuia atunci ce impact urma să aibă acest gest. Mai întâi au intrat în joc colegii lui Pete de la Boston Red Sox. În mai puţin de o lună mişcarea a devenit viral pe internet pentru strângerea de fonduri necesare luptei împotriva sclerozei. De la începutul campaniei şi până azi s-au strâns peste 53 de milioane de euro. Cei care vor să sprijine campania o pot face donând bani pe site-ul alsa.org.
Chiar dacă toate acestea se fac pentru el şi pentru ceilalţi aflaţi în suferinţă, Pete Frates a realizat că a fost singurul care nu a dat curs provocării de a-şi turna apă în cap. Astfel că, în 14 august 2014, Pete, imobilizat în scaunul cu rotile, a acceptat să facă duşul rece cu apă şi gheaţă pentru a arăta că e solidar cu o campania umanitară fără precedent, demarată de apropiaţii lui pentru el.