Cum arată noul program de guvernare al PSD. Ce s-a schimbat, ce a rămas

Ultima actualizare:

    Liviu Dragnea are încredere că Viorica Dăncilă va aplica ad literam programul de guvernare
Liviu Dragnea are încredere că Viorica Dăncilă va aplica ad literam programul de guvernare

Coaliția PSD-ALDE pregătește un nou asalt pentru a ajunge la inimile românilor. Noul program de guvernare anunțat de liderii celor două partide vine cu modificări importante față varianta cu care au câștigat alegerile. Unele angajamente asumate înainte de alegeri nu se mai regăsesc în actualul document, iar altele au fost amânate sau eliminate. Care sunt principalele promisiuni cu care Cabinetul Dăncilă vrea să obțină girul Parlamentului.

Taxe mai puține

În programul de guvernare al Cabinetului Dăncilă se regăsește o prevedere nouă. Românii, persoane fizice, urmează să achite în timpul unui an cel mult zece taxe. Celelalte taxe, tarife și comisioane urmează să dispară sau să fie comasate. Printre cele care vor fi păstrate se numără contribuțiile sociale (CAS și CASS), impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri mobile, impozitul pe mașină și altele. Termen de implementare: 1 ianuarie 2019. În plus, PSD și ALDE promit că, de anul viitor orice taxă se va putea plăti online.

Impozit zero pe salariile medicilor

Medicii se află din nou în atenția guvernanților, însă măsurile de sprijinire a acestei categorii profesionale sunt cu totul altele decât cele anunțate la preluarea primului mandat. În primul program de guvernare, PSD și ALDE promiteau salarii majorate pentru medici, începând cu 1 ianuarie 2018, după cum urmează: medic rezident anul I - 1.200 euro brut; medic specialist gr. V, clinic - 2.650 euro brut; medic primar, gr. V, clinic - 3.370 euro, brut; medic primar, gr. V, ATI - 3.600 euro, brut. În actualul program de guvernare coaliția nu mai pomenește de aceste majorări salariale, însă promite impozit zero pe lefurile medicilor, măsură aunțată și în programul anterior, dar încă neîndeplinită. Asistenții sociali și infirmierii cu studii superioare ar fi trebuit să fie plătiți și ei cu 2.500 de lei brut, de la 1 ianaurie 2018, însă nici această prevedere nu se regăsește în actualul program.

TVA scade la 18%

Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) se va reduce la 18% (în prezent e 19%). În plus, noul Cabinet promite TVA de 5% la vânzarea de locuințe până în 120 mp. Termen implementare: 1 ianuarie 2019.

Impozit pe gospodărie

Deși renuțaseră la impozitul pe venitul global pentru persoanele fizice (impozitul pe gospodărie), în noul program de guvernare se menționează că se analizează introducerea lui. Noul tip de impozit se stabilește în urma calculării venitului fiecărei gospodării din România (net și brut), obținut de fiecare membru al familiei în parte într-un an, la care se va aplica o cotă de impozit.

Adio, majorări salariale pentru profesori

Lefurile profesorilor au fost puse între paranteze, în actualul program de guvernare neexistând nici o prevedere referitoare la creșteri salariale. Cu toate acestea, la preluarea primului mandate, guvernul PSD-ALDE promitea creșterea salariilor pentru dascăli, în două etape: cu 20% la 1 iulie 2017 și cu 30% la 1 ianuarie 2018. Această promisiune a rămas încă neîndeplinită, însă în actualul program de guvernare se vorbște de construirea a 2.500 de creșe, grădinițe și centre after-school, dar și de construcția de locuințe pentru profesori.

Salariul minim net crește

Deși nu explică în ce măsură va fi posibil, programul de guvernare susține că salariul minim net va crește în fiecare an cu 100 de lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 de euro. Totodată, se dorește introducerea salariului minim pentru românii cu studii superioare, care va crește și el, în fiecare an, cu 150 de lei, net. Un alt obiectiv asumat este creșterea la peste un million a numărului de români care să aibă salariul brut mai mare de 1.000 de euro. Termen implementare: anul 2020.

Cresc pensiile

Actualul program de guvernare caută stabilirea unei echități între veniturile salariaților și pensionarilor. Prin urmare, pensiile vor crește prin majorarea punctului de pensie. În 2018 punctul de pensie va fi 1.100 de lei, în 2019 – 1.265 de lei, iar în 2020 – 1.775 de lei.

Impozit zero pentru pământul lucrat

Agricultorii nu vor mai plăti impozit pentru pământul pe care îl lucrează, însă birul se va dubla în cazul suprafețelor de teren nelucrate doi ani la rând.

Strategie economică pentru perioada 2018-2020

Actualul program de guvernare stabilește niște ținte economice mărețe în plan macroeconomic. Din document reiese că în 2018 PSD și ALDE mizează pe un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB ; o datorie publică mai mică de 60% din PIB; o creștere economică de peste 5,5%.

În actualul program de guvernare se pomenește din nou de înființarea Fondului Suveran de Investuiții și Dezvoltare, care va avea menirea de a dezvolta sau de a pune pe picioare afaceri din domenii prioritare pentru statul român.

Creșterea absorbției de fonduri externe

În 2017, România a atras doar 11% din fondurile externe nerambursabile alocate. În perioada 2018-2020, coaliția dorește să crească gradul de absorbție, astfel încât la finele anului 2020 aceasta să ajungă la 72,5%. Se pregonizează că în 2023, absorbția de fonduri nrambursabile va ajunge la 100%.

Noi locuri de muncă

Până în 2020, Guvernul ar trebui să faciliteze crearea a 640.000 de locuri de muncă. Conform documentului, 50.000 de joburi vor fi disponibile în sectorul de construcții, iar principalul argument este reducerea TVA pentru vânzarea de locuințe. Alte 30.000-40.000 de locuri de muncă ar putea apărea în sectorul IT. Este destul de greu de anticipat cum va reuși guvernul să stimuleze creșterea locurilor de muncă în acest domeniu, întrucât măsurile fiscale de până acum a dus la descurajare investițiilor IT. Deși Guvernul Tudose, înainte să fie destrămant în urma retragerii sprjinului politic, reușise să extindă neimpozitarea veniturilor pentru IT-iști, mulți dintre ei s-au ales cu salarii diminuate în urma trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat. Lefurile lor pe luna ianuarie (mulți au primit déjà avansul pe luna ianuarie) sunt mai mici de 6-7%, deoarece angajatorii nu le-au mărit salariile, așa cum solicitase Executivul.

Alte 50.000 de locuri de muncă vor fi create în Sănătate, ca urmare a construirii celor nouă spitale care au ca termen de execuție anul 2020. Totodată, programul de guvernare Dăncilă promite deblocarea tuturor posturilor de medici din țară și scoaterea lor la concurs.

Reformă în Justiție

La acest capitol, noul guvern are în vedere evaluarea tuturor actelor normative din domeniu, reducerea numărului de legi și punerea lor în corelație cu legislația europeană. Pentru acest lucru, Ministerul de Justiție are în vedere constituirea unui compartiment special.

Altă prevedere din noul program de guvernare este „punerea în executare cât mai rapidă a hotărârilor judecătorești, indiferent de materie, precum și recuperarea prejudiciilor produse prin infracțiuni”.

Pentru facilitarea accesului populației la o justiție echitabilă, guvernul promite acordarea de către avocați a unei consultații anulae gratuite celor care îndeplinesc anumite condiții pentru a benefica de ajutor public judiciar. Onorariile acestor consultații vor fi plătite de Ministerul Justiției.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net