Cum e răsplătită munca la români: muncitor 176 ore pe lună: 900 lei, parlamentar 104 ore pe lună: 7.000 de lei
În România nu trebuie să munceşti din greu ca să câştigi mulţi bani. O dovedesc parlamentarii de la noi, care au lefuri uriaşe, în ciuda unui program de lucru lejer. Parlamentarul român a muncit în plen, în toate cele cinci luni ale sesiunii proaspăt încheiate, mai puţin decât lucrează, într-o singură lună, un salariat cu program standard de opt ore.
Românii de rând sunt de părere că parlamentarii nu se spetesc cu munca. Această convigere a lor e confirmată de o analiză recentă realizată de agenţia Mediafax, care arată că demnitarii muncesc în cinci luni mai puţin decât o face un salariat obişnuit într-o singură lună. Un angajat al unei fabrici sau un funcţionar public, care lucrează, în medie, 22 de zile pe lună, opt ore pe zi, totalizează 176 de ore de muncă în fiecare lună. Pentru munca prestată câştigă lefuri care variază între 900 şi 1.750 de lei. La polul opus, un senator român, care a participat la toate cele 36 de şedinţe de plen, din februarie până în iunie, a totalizat doar 104 ore de muncă. Indemnizaţiile senatorilor români sunt între 7.000 şi 9.000 de lei brut.
În cazul deputaților, care au avut 35 de ședințe de plen, e vorba de doar 94 de ore de muncă. Parlamentarii s-au situat, în ceea ce privește orele petrecute în plen în toate cele cinci luni de zile cât a durat sesiunea parlamentară, sub numărul de ore muncite, doar într-o singură lună, de către un salariat cu program standard. Ca un făcut, doar 30% din legile adoptate au fost iniţiative parlamentare, restul proiectelor venind de la Guvern.
În România, salariul minim brut pe economie este 900 de lei, în vreme ce salariul mediu brut este de circa 1.750 de lei pe lună.
Parlamentari cu zeci de case şi terenuri
Demnitarii nu se ruşinează deloc când îşi etalează bunurile pe care le deţin în proprietate. La o sumară verificare a declaraţiilor de avere, publicate la începutul lunii iulie, vei afla că există parlamentari care deţin zeci de case şi terenuri. Cel mai prolific este deputatul PSD Zisu Stanciu, care deţine 70 de terenuri şi 12 locuinţe, dar şi conturi de 102.000 de euro.
Pe locul second se află deputatul PC Ion Diniţă, care e mai “sărac” în terenuri (40), dar are mai multe case: 15. Diniţă mai deţine 73.000 de euro în conturi, două autoturisme şi acţiuni la şapte companii. Diniţă are, însă, o bogată activitate la Camera Deputaţilor. Diin 2012 şi până în prezent a înregistrat 31 de propuneri legislative, printre care cea privind introducerea unor cursuri de limba, literatura şi istoria română via internet pentru copiii cetăţenilor români din afara graniţelor ţării.