Cum explică psihologul sinuciderea studentei românce din Anglia
La 23 de ani, trăia la Londra, era la a doua facultate, era frumoasă ”de pica”, avea o firmă prosperă și o familie frumoasă. Cu toate acestea, ieșeanca Lidia Drăgescu a ales să se sinucidă, aruncându-se de balconul unei catedrale din capitala Marii Britanii. Psihologul Alexandru Pleșea a explicat pentru Click, ce resort a împins un tânăr cu o viață aproape perfectă să își pună capăt zilelor. Avea vise, își făcea speranțe, îl iubea pe Dumnezeu
”A ales viața din cărți în locul celei reale”rezumă psihologul viața tinerei care a plonjat de la balconul Galeriei Șoaptelor din catedrala Sf. Paul.”Mama ei spunea că își petrecea foarte mult timp în catedrală, că era supărată că nu își face prieteni. Acest lucru coroborat cu literatura pe care o citea, am văzut că îi plăcea Dan Brown, ne duc spre un suflet care dezamăgit aici pe Pământ a ales să fie fericit într-o altă lume, spirituală. Dacă l-ar fi înțeles pe Dumnezeu, ar fi citit Biblia, ar fi știut că sinuciderea este un păcat”explică Alexandru Pleșea. Noțiunea de nefericire nu vine mereu doar din foamete, sărăcie, lipsa de afecțiune, necazuri.”Sunt oameni care, așa cum pare a fi fost Lidia, simt că au o chemare care nu poate fi satisfăcută aici, între cei alături de care trăiesc și respiră și cred că rolul lor este de a da curs unei viziuni, intră practic într-o stare de care nu mai pot scăpa, care îi transformă”crede psihologul Pleșea.
Tânăra ieşeancă era plecată în Londra de cinci ani, alături de mama sa, Isabela, fostă jurnalistă şi cei doi fraţi ai săi. Potrivit ziaruldeiasi.ro, Lidia Drăgescu (23 de ani) a învăţat la Liceul „Waldorf“ din Iaşi și avea deja o diplomă în domeniul afacerilor, obţinută la Universitatea Ulster. Psiunea sa era patinajul iar din septembrie a început studiile în Ştiinţe Biomedicale, la University of East din Londra. Alături de mama sa, Lidia conducea o firmă de recrutare, KOD, al cărei manager era și intenționa potrivit apropiaților să încerce și cariera de model. Un site pe nume „Knowledge is our duty“ (cunoaşterea e obligaţia noastră), deţinut de Lidia, este disponibil pe Internet, oferind informaţii celor interesaţi de literatură, ştiinţă, artă şi muzică clasică anunță ziaruldeiasi.ro. Avea vise, avea speranțe, cum poate să fie nefericit un astfel de om? Mama sa a dezvăluit jurnaliştilor că Lidia dorea să devină neurochirurg pentru a merge să locuiască, într-o zi, în New York. Tatăl tinerei, Vasile, locuieşte în continuare în Iaşi, lucrând în domeniul construcţiilor.
”Faptul că ea a lăsat în biletul de adio că este mai fericită acolo arată că influențele din cărți fără maturitate emoțională pot schimba ireversibil destine. Astfel de oameni cred că renunță la trup pentru a avea cu acest preș, în lumea de dincolo un suflet”crede psihologul Alexandru Pleșea. Dumnezeu să te ierte Lidia!