Cum explică psihologul sinuciderile polițistelor care s-au căsătorit cu alți polițiști

Ultima actualizare:

Coincidențe, tragedii ascunse sau începutul unui fenomen. În primele trei săptămâni din 2022, două polițiste în Mehedinți și Brașov, măritate cu alți polițiști s-au sinucis la doar câteva luni după nuntă. O posibilă explicație a încercat să ofere pentru Click! psihologul Gina Dafinoiu

Sabina, polițista care s-a sinucis la Brașov urma să împlinească 29 de ani. Foto: arhiva personală
Sabina, polițista care s-a sinucis la Brașov urma să împlinească 29 de ani. Foto: arhiva personală

Cum s-au sinucis polițistele din Brașov și Mehedinți

Pe 3 ianuarie la Brașov, își lua viața cu un glonț tras în tâmpla dreaptă cu arma din dotare, polițista Sabina de 28 de ani. În seara sinuciderii victima a avut un conflict cu soțul, polițist și el, iar acesta a plecat de acasă. Ulterior, tânăra l-a anunțat că își va lua viața, iar acesta, bănuind ce este mai rău, s-a întors acasă însoțit de socrul său. Au găsit-o pe Sabina fără viață, într-o baltă de sânge. Cei doi polițiști erau căsătoriți de doar cinci luni.

Polițista Adela avea 25 de ani și s-a sinucis în baia gării din Strehaia
Polițista Adela avea 25 de ani și s-a sinucis în baia gării din Strehaia

Pe 19 ianuarie, în toaleta gării din orașul Strehaia din județul Mehedinți își lua viața tot cu un pistol și tot prin împușcare în tâmplă, Adela, o polițistă de 25 de ani. Și ea era măritată cu un polițist, de doar trei luni și jumătate.

Psihologul vorbește despre secunda de nebunie 

Ce împinge la un astfel de gest un om tânăr, de abia căsătorit, cu toată viața în față, considerat apt pentru o meserie foarte grea cum este cea de polițist? Unde se sfârșește răbdarea și unde intervine decizia fatală? Sunt cuplurile de polițiști mai stresate și mai încercate decât altele? La toate aceste întrebări a încercat un răspuns pentru Click! psihologul Gina Dafinoiu.

”Blocarea la nivel emoţional poate declanşa acea secundă de nebunie. O persoană care nu este învăţată să vorbească despre ceea ce simte, despre ceea ce o apasă poate ajunge la un blocaj emoţional şi poate pentru o fracţiune de secundă să facă un gest necugetat să ajungă chiar la suicid. Este singura cale pe care din neputinţă acea persoană o găseşte în acel moment în care trece printr-o criză personală acută. Printre cei care recurg la aceste gesturi extreme se numără şi poliţiştii.  

Moartea pare să fie singura opţiune atunci când provăcările vieţii sunt peste puterile unora. Aceste persoane sunt capabile să își calculeze gesturile în detaliu şi nu lasă pe nimeni să vadă greutăţile prin care trec”, crede psihologul întrebat de Click!.  

Cum poate distruge stresul un polițist 

”Un poliţist în activitatea lui are mai multe componente de responsabilitate şi asta vine la pachet şi cu o încărcătură psihologică. Este mult mai mult decât în alte profesii. Uneori când mai apare şi o încărcătură de ordin familial este mult mai vulnerabil şi atitudinea lui din punct de vedere psihologic poate să fie explicată.  

Supraîncărcara la nivel psihologic care este greu de suportat poate conduce la o descărcare nepotrivită. Din păcate unii cred că pot gestiona această încărcătură la nivel emoţional şi este suficient să apară un stimul declanşator mai puternic decât ceea ce doresc ei să ţină sub control şi atunci pot să acţioneze într-un sens greşit.  

Poate din cauza statutului, un poliţist este o autoritate, nu îşi permit să fie vulnerabili şi să ceară ajutor de specialitate chiar şi pentru lucruri care par destul de banale. Nu ştim cât poate duce un om şi care este profunzimea suferinţei lui.  

Nu întâmplător lucrurile se propagă de la interior la exterior. Fără conştientizare este ca şi cum ai lupta cu un adversar invizibil. Chiar şi din postura de poliţist, el care întotdeauna vine în ajutorul nostru, poţi cere ajutor de specialitate atunci cănd simţi nevoia”, își încheie explicațiile Gina Dafinoiu.  

Ce propune psihologul Click! 

”O soluție ar fi consilierea psihologică sau psihoterapia, dacă se ivesc probleme. O altă soluție ar fi grupul de sprijin care să-l ajute să treacă peste: prietenii apropiați, familia, colegii de serviciu. Psihologul este cel care oferă sprijin şi te poate ajuta să ieşi din impas. Pentru un echilibru psihic se recomandă un mic concediu sau momente de relaxare. Încărcătura emoţională se diminuează şi poate fi mai uşor de gestionat”, sunt sfaturile psihologului Gina Dafinoiu 

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net