Cum explic─â psihologul sinuciderile poli╚Ťistelor care s-au c─âs─âtorit cu al╚Ťi poli╚Ťi╚Öti

20 ianuarie 2022

Coinciden╚Ťe, tragedii ascunse sau ├«nceputul unui fenomen. ├Än primele trei s─âpt─âm├óni din 2022, dou─â poli╚Ťiste ├«n Mehedin╚Ťi ╚Öi Bra╚Öov, m─âritate cu al╚Ťi poli╚Ťi╚Öti s-au sinucis la doar c├óteva luni dup─â nunt─â. O posibil─â explica╚Ťie a ├«ncercat s─â ofere pentru Click! psihologul Gina Dafinoiu

index png
Sabina, poli╚Ťista care s-a sinucis la Bra╚Öov urma s─â ├«mplineasc─â 29 de ani. Foto: arhiva personal─â

Cum s-au sinucis poli╚Ťistele din Bra╚Öov ╚Öi Mehedin╚Ťi

Pe 3 ianuarie la Bra╚Öov, ├«╚Öi lua via╚Ťa cu un glon╚Ť tras ├«n t├ómpla dreapt─â cu arma din dotare, poli╚Ťista Sabina de 28 de ani. ├Än seara sinuciderii victima a avut un conflict cu so╚Ťul, poli╚Ťist ╚Öi el, iar acesta a plecat de acas─â. Ulterior, t├ón─âra l-a anun╚Ťat c─â ├«╚Öi va lua via╚Ťa, iar acesta, b─ânuind ce este mai r─âu, s-a ├«ntors acas─â ├«nso╚Ťit de socrul s─âu. Au g─âsit-o pe Sabina f─âr─â via╚Ť─â, ├«ntr-o balt─â de s├ónge. Cei doi poli╚Ťi╚Öti erau c─âs─âtori╚Ťi de doar cinci luni.

index webp
Poli╚Ťista Adela avea 25 de ani ╚Öi s-a sinucis ├«n baia g─ârii din Strehaia

Pe 19 ianuarie, ├«n toaleta g─ârii din ora╚Öul Strehaia din jude╚Ťul Mehedin╚Ťi ├«╚Öi lua via╚Ťa tot cu un pistol ╚Öi tot prin ├«mpu╚Öcare ├«n t├ómpl─â, Adela, o poli╚Ťist─â de 25 de ani. ╚śi ea era m─âritat─â cu un poli╚Ťist, de doar trei luni ╚Öi jum─âtate.

Psihologul vorbe╚Öte despre secunda de nebunie 

Ce ├«mpinge la un astfel de gest un om t├ón─âr, de abia c─âs─âtorit, cu toat─â via╚Ťa ├«n fa╚Ť─â, considerat apt pentru o meserie foarte grea cum este cea de poli╚Ťist? Unde se sf├ór╚Öe╚Öte r─âbdarea ╚Öi unde intervine decizia fatal─â? Sunt cuplurile de poli╚Ťi╚Öti mai stresate ╚Öi mai ├«ncercate dec├ót altele? La toate aceste ├«ntreb─âri a ├«ncercat un r─âspuns pentru Click! psihologul Gina Dafinoiu.

ÔÇŁBlocarea la nivel emo┼úional poate declan┼ča acea secund─â de nebunie. O persoan─â care nu este ├«nv─â┼úat─â s─â vorbeasc─â despre ceea ce simte, despre ceea ce o apas─â poate ajunge la un blocaj emo┼úional ┼či poate pentru o frac┼úiune de secund─â s─â fac─â un gest necugetat s─â ajung─â chiar la suicid. Este singura cale pe care din neputin┼ú─â acea persoan─â o g─âse┼čte ├«n acel moment ├«n care trece printr-o criz─â personal─â acut─â. Printre cei care recurg la aceste gesturi extreme se num─âr─â ┼či poli┼úi┼čtii.  

Moartea pare s─â fie singura op┼úiune atunci c├ónd prov─âc─ârile vie┼úii sunt peste puterile unora. Aceste persoane sunt capabile s─â ├«╚Öi calculeze gesturile ├«n detaliu ┼či nu las─â pe nimeni s─â vad─â greut─â┼úile prin care trecÔÇŁ, crede psihologul ├«ntrebat de Click!.  

Cum poate distruge stresul un poli╚Ťist 

ÔÇŁUn poli┼úist ├«n activitatea lui are mai multe componente de responsabilitate ┼či asta vine la pachet ┼či cu o ├«nc─ârc─âtur─â psihologic─â. Este mult mai mult dec├ót ├«n alte profesii. Uneori c├ónd mai apare ┼či o ├«nc─ârc─âtur─â de ordin familial este mult mai vulnerabil ┼či atitudinea lui din punct de vedere psihologic poate s─â fie explicat─â.  

Supra├«nc─ârcara la nivel psihologic care este greu de suportat poate conduce la o desc─ârcare nepotrivit─â. Din p─âcate unii cred c─â pot gestiona aceast─â ├«nc─ârc─âtur─â la nivel emo┼úional ┼či este suficient s─â apar─â un stimul declan┼čator mai puternic dec├ót ceea ce doresc ei s─â ┼úin─â sub control ┼či atunci pot s─â ac┼úioneze ├«ntr-un sens gre┼čit.  

Poate din cauza statutului, un poli┼úist este o autoritate, nu ├«┼či permit s─â fie vulnerabili ┼či s─â cear─â ajutor de specialitate chiar ┼či pentru lucruri care par destul de banale. Nu ┼čtim c├ót poate duce un om ┼či care este profunzimea suferin┼úei lui.  

Nu ├«nt├ómpl─âtor lucrurile se propag─â de la interior la exterior. F─âr─â con┼čtientizare este ca ┼či cum ai lupta cu un adversar invizibil. Chiar ┼či din postura de poli┼úist, el care ├«ntotdeauna vine ├«n ajutorul nostru, po┼úi cere ajutor de specialitate atunci c─ând sim┼úi nevoiaÔÇŁ, ├«╚Öi ├«ncheie explica╚Ťiile Gina Dafinoiu.  

stanga
dreapta
adela politista din strehaia jpg
adela politista strehaia jpg
adela loredana politista jpg
index webp
adela loredana jpg
politista mehedinti jpg
politista impuscata strehaia jpg

Ce propune psihologul Click! 

ÔÇŁO solu╚Ťie ar fi consilierea psihologic─â sau psihoterapia, dac─â se ivesc probleme. O alt─â solu╚Ťie ar fi grupul de sprijin care s─â-l ajute s─â treac─â peste: prietenii apropia╚Ťi, familia, colegii de serviciu. Psihologul este cel care ofer─â sprijin ┼či te poate ajuta s─â ie┼či din impas. Pentru un echilibru psihic se recomand─â un mic concediu sau momente de relaxare. ├Änc─ârc─âtura emo┼úional─â se diminueaz─â ┼či poate fi mai u┼čor de gestionatÔÇŁ, sunt sfaturile psihologului Gina Dafinoiu 

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
00032 jpg
Pensionari din România jpg
irina fodor asia express jpg
anamaria prodan portret 0 jpeg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg