Cum i-au salvat medicii din Iași viața unei femei cu o tumoare cerebrală. Operația a fost făcută pe întuneric


    Medicii au operat o pacientă printr-o metodă care necesită întunericFOTO: ZDI
Medicii au operat o pacientă printr-o metodă care necesită întunericFOTO: ZDI

Au decis că este cea mai bună soluție pentru pacientă să fie operată în acest mod. Altfel, viața i-ar fi fost pusă în pericol. Intervenția a fost făcută pe întuneric de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și a fost o reușită.

O femeie de 37 de ani, mama unui copil de 4 ani, a ajuns pe mâna medicilor din Iași după ce aproximativ două săptămâni s-a plâns de dureri insuportabile de cap, conform ZDI.ro. Inițial a ajuns la spitalul din Brăila unde i s-a recomandat un consult psihiatric. Însă starea ei devenise atât de gravă încât a fost dusă cu elicopterul SMURD la Iași. Acolo medicii au decis intervenție chirurgicală de urgență.

Metoda prin care o femeie a fost salvată de la moarte cu lumina stinsă

Dr. Lucian Eva, medicul coordonator al echipei care a realizat intervenția a spus că pacienta a ajuns în stare destul de gravă la spital, cu o hipertensiune intracraniană care se manifesta cu dureri de cap şi vărsături, iar operaţia a fost necesară de urgenţă deoarece s-a depistat prezenţa unui glioblastom la nivelul creierului.

„Am decis să operăm cu această terapie moleculară 5-ALA - acidul 5-aminolevulinic - o moleculă extrasă din sânge care se fixează pe celulele tumorale care au o rată de multiplicare extrem de mare. Ele metabolizează această moleculă până la nivelul unei alte molecule, care are calitatea de a putea fi excitată sub o lumină albastră care emite fluorescenţă precum licuricii. Noi, la microscop, o vizualizăm într-un albastru violet, facem operaţia pe întuneric şi astfel am putut face o rezecţie de peste 98%”, a explicat dr. Lucian Eva.

Pacienta: ”Am speranțe că merg acasă să-mi văd băiatul. E singurul lucru care contează”

„La spital la Brăila mi-au făcut 2 tomografe, mi-au luat analize, mi-au spus că nu este nimic legat de psihiatrie, pur şi simplu am o tumoare. Mi-au făcut mai departe legătura cu Iaşul, am fost adusă cu elicopterul de urgenţă a doua zi, m-au preluat imediat dânşii şi mi-au făcut din nou analize aici. În câteva zile m-au luat la operaţie. Am un băiat de 4 ani acasă pe care l-am lăsat singur, am speranţe că pot să mă duc să îl văd din nou, e singurul lucru care contează”, a declarat Ionela Florentina Pârlog, pacienta operată. Intervenţia a fost realizată de către o echipă coordonată de managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva.

Intervenţia îmbunătăţeşte speranţa de viaţă a femeii, de la 1-2 ani cât era media înainte de introducerea unor astfel de intervenţii chirurgicale, la o medie de 3 ani, dar care poate fi chiar şi 7 ani. În prezent nu există tratament pentru glioblastom, iar femeia va trebui să urmeze, în paralel, şi radioterapie şi chimioterapie.

Citește și:Adi Nartea: “Aveam o tumoare în cap. Mi-au spus că voi rămâne desfigurat“. Actorul din "Vlad", operat de două ori, în Franța

Caz incredibil la Iași! O studentă la medicină cu o tumoare pe creier, salvată în ultimul moment de medici. Acum merge la cursuri

cub camelia șucu (1) png
cub lia bugnar theo rose png
cub ioana nastase png
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
Horoscop zilnic 31 mai 2022 jpg
zodia care nu a primit nimic de mos nicolae jpg
ispite masculine insula iubirii sezonul 6 jpg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg
vremea polei jpeg