Cum încearcă primăriile din București să rezolve problema locurilor de parcare

╚śoferii bucure╚Öteni se ├«mpart la ├«nceput de 2022 ├«n dou─â categorii, cei care au loc de parcare pl─âtit ╚Öi cei care ├«╚Öi las─â ma╚Öina pe unde pot. ├Än timp ce pre╚Ťul unui loc ├«n parc─ârile de re╚Öedin╚Ť─â a atins cifre neverosimile, Prim─âria Capitalei ╚Öi edilii de sectoare au solu╚Ťii diferite pentru a rezolva problema sta╚Ťion─ârii vehiculelor.

sector 6 jpg 1 jpg
Sectorul 6 demoleaz─â garajele de beton sau tabl─â de pe domeniul public. Foto: primaria6.ro

Taxa anual─â pentru locul de parcare de re╚Öedin╚Ť─â ├«n Bucure╚Öti s-a majorat de la 1 ianuarie 2022. ├Än func╚Ťie de zona unde locuiesc, proprietarii de ma╚Öini vor pl─âti pentru un loc de parcare de re╚Öedin╚Ť─â ├«ntre 300 ╚Öi 600 de lei pe an. P├ón─â acum, taxa varia ├«ntre 37 ╚Öi 84 de lei pe an.  Decizia de scumpire a fost luat─â de Consiliul General al Municipiului Bucure╚Öti prin hot─âr├órea 105/2021 din 27 aprilie, la cererea primarilor de sectoare. ├Än timp ce Muncipalitatea preg─âte╚Öte o strategie unic─â de parcare ├«n tot ora╚Öul, ├«ncerc├ónd s─â conving─â edilii de la sectoare, ace╚Ötia aplic─â fiecare o politic─â proprie ├«n domeniu.

 Potrivit unor surse din cadrul Prim─âriei Capitalei, noua strategie de parcare prevede c─â parc─ârile de re╚Öedin╚Ť─â ar putea fi folosite de cei care pl─âtesc taxa ├«ntre orele 20.00 ╚Öi 8.00. ├Än restul zilei ar putea fi ocupate de oricine f─âr─â a exista o sanc╚Ťiune. ├Än prezent, de╚Öi au mai fost astfel de propuneri, ele au fost respinse iar posesorul locului de parcare are dreptul de a-l folosi 24 de ore din 24 iar dac─â este ocupat poate cere interven╚Ťia poli╚Ťi╚Ötilor locali. Deocamdat─â, se negociaz─â intervalul orar, dar primarii de sectoare nu par ├«nc├ónta╚Ťi de ini╚Ťiativ─â ╚Öi s─â lase Municipalitatea s─â decid─â ├«n aceast─â problem─â

Sunt prim─ârii, cum este cea de la sectorul 6, care au pornit goana dup─â crearea pe orice spa╚Ťiu posibil a unor locuri de parcare pentru a-l vinde ulterior ╚Öi a face rost de bani. ├Än acest scop, a ├«nceput v├ón─âtoarea garajelor din tabl─â ╚Öi beton construite pe domeniul public, care sunt demolate cu frenezie. ├Än locul lor apar parc─âri de re╚Öedin╚Ť─â. Sectorul 3 are o alt─â tactic─â: licita╚Ťie pentru locul de parcare. Astfel, s-a ajuns ca s─â se ofere ╚Öi suma record ├«n Rom├ónia, 20 000 de lei pentur un loc de parcare

sector 4 jpg 2 jpg
Salaria╚Ťi ai prim─âriei m├ónt├ónd ÔÇŁblocatoare de parc─âriÔÇŁ ├«n sectorul 4. Foto: primaria4.ro

Alte prim─ârii, cum sunt cele din sectoarele 4 ╚Öi 5, au o alt─â strategie. Pentru a convinge bucure╚Ötenii s─â pl─âteasc─â pre╚Ťul mare al unei parc─âri de re╚Öedin╚Ť─â, le ├«nchiriaz─â ÔÇŁblocatoare de parcareÔÇŁ. Acestea sunt dispozitive, care se prind cu ╚Öuruburi ├«n asfaltul sau betonul locului de parcare ╚Öi sunt ac╚Ťionate cu o telecomand─â. ├Än caz c─â aceasta nu are baterii, ÔÇŁblocatoareleÔÇŁ pot fi montate ╚Öi cu o cheie special─â.

index jpg 1 jpg
ÔÇŁBlocator de parcareÔÇŁ ├«nchis ├«n sectorul 5. Foto: primaria5.ro

Dispozitivele se ├«nchiriaz─â cu 10 lei pe lun─â ╚Öi ofer─â un avantaj. Cel care le for╚Ťeaz─â ╚Öi vrea s─â parcheze distruge un bun al statului, fapt─â penal─â.

Ce mai propune strategia de parcare a Prim─âriei Capitalei

├Än primul r├ónd strategia prevede ca ├«n zona central─â a ora╚Öului, ╚Öoferii s─â fie taxa┼úi de fiecare dat─â c├ónd ├«┼či lasa ma┼čina, indiferent dac─â parcheaz─â pe trotuar sau l├óng─â bordur─â. Noua strategie  pre┼úul de 1.5 lei or─â, doar c─â ├«l vor pl─âti to┼úi ┼čoferii, nu doar cei care g─âsesc loc ├«n parc─ârile amenajate. Plata se va face prin sms sau aplica┼úie.

Responsabilii din prim─ârie vor fi dota┼úi cu aparate cu GPS ┼či vor depista ma┼činile pentru care nu a fost pl─âtit─â parcarea. Amenda ar putea fi trimis─â ├«n plic, dar cuantumul nu a fost stabilit deocamdat─â.

Nicușor Dan jpg
Nicușor Dan vrea o strategie unică de parcare în București

Ce spune Nicușor Dan despre strategia de parcare

"├Än linii mari, avem un dezechilibru care vine din faptul c─â avem ni┼čte parc─âri pl─âtite cu un num─âr mic de locuri relativ la necesar ┼či un num─âr imens de spa┼úii de parcare gratuite pe domeniul public. ┼×i atunci nu o s─â reu┼čim niciodat─â s─â stimul─âm bucure┼čteanul s─â-┼či lase ma┼čina la o parcare periferic─â, dac─â noi lu─âm bani ┼či ├«n acela┼či timp oferim locuri de parcare gratuite ├«n mijlocul ora┼čului. Acesta este dezechilibrul la care noul regulament de parcare, care va cuprinde tarifele de parcare peste tot ├«n Bucure┼čti, o s─â r─âspund─â", a spus Nicu╚Öor Dan pentru stirileprotv.ro

charlene printul albert2 jpg
alex velea ruby jpeg
FotoJet jpg
Catrinel Sandu
David Popovici la revenirea in tara dupa ce a devenit dublu campion mondial la inot la Budapesta (9) jpg
 Recensamant / autorecenzare Inquam Photos / Octav Ganea
Young Jack Sparrow in new Pirates of the Caribbean movie trailer jpeg
arsinel actor jpg
image
image
image
image
george simion freza noua iunie 2022 jpg
calendar ortodox 2021 28 iunie sf chir ioan png
foto1 copy jpg
fosssto1 copy jpg
 Recensamant / autorecenzare Inquam Photos / Octav Ganea
image png