Povestea locului de parcare adjudecat la licitație, în sectorul 3, cu 20.000 de lei. Mașina câștigătorului este mai ieftină
Locurile de parcare în București sunt mană cerească. Șoferii ar da oricât doar să aibă unde să-și lase mașina atunci când vin acasă. Este și cazul unui bărbat, care locuiește într-un bloc din sectorul 3. Acesta a câștigat la licitație spațiul marcat pentru 20.000 de lei, deși are o mașină de două ori mai ieftină.
Încă din 2019, în sectorul 3, nu este suficient doar să aștepți ca un vecin să uite să achite pentru locul de parcare de reședință, pentru ca tu să-l iei și să achiți taxa.
Aici, spațiile pentru mașini sunt scoase la licitație. Care oferă mai mult, aceluia i se concesionează pe viață.
Un bucureșten a scos 20.000 de lei pentru locul pe care s-au ”bătut” patru inși: el și cu alți trei vecini, care locuiesc într-un bloc cu patru etaje, din cartierul Ozana.
Nu este o zonă nouă, exclusivistă, ci sunt imobile construite de pe vremea lui Ceaușescu. Iar câștigătorul nu are nici pe departe vreun bolid de lux, ci un Mercedes vechi, care costă mult mai puțin decât locul de parcare pe care-l ocupă.
Dar, disperarea că nu avea unde să-l lase atunci când se întorcea acasă l-a făcut să plătească oricât. ”Dacă este un lucru pe care ți-l dorești, trebuie să plătești”, i-a spus proprietarul reporterului de la Pro tv.
Pe lângă locul licitat se plătește anual o taxă
Acum, pe lângă suma colosală, acesta trebuie să achite anual, tot la Primăria Sectorului 3, între 300 și 500 de lei, în funcție de zonă. Important este că spațiul este concesionat pe viață.
”Va beneficia permanent de locul de parcare. Mai mult, poate să-l lase moştenire copiilor sau soţiei. Poate să-l transfere rudelor de gradul unu, cu condiţia că nu-şi schimbă domiciliu. Are maşina pe care are dreptul să o conducă şi are RCA şi ITP”, a explicat primarul sectorului 3, Robert Negoiță. Autoritățiile locale spun că doar 1% din cei care participă la licitații oferă mai mult de 2.000 de lei. Pe 31 august, va avea loc o nouă licitație, la ora 10.00, pentru bateria 1.564.
În sectorul 3, sunt 80.000 de locuri de parcare de reședință.
Condiții pentru a participa la licitație pentru un loc de parcare, în sectorul 3
Cei care doresc să participe la licitație pentru un loc de arcare de reședință trebuie să îndeplinească mai multe condiții.
- Să aibă domiciliul / reședința dovedite cu documente de identitate (BI/CI), în imobilele care au arondate locurile de parcare care sunt solicitate;
- Să fie proprietar / utilizator (contract comodat, contract leasing financiar) al unui autoturism;
- Locul de parcare pentru care s-a depus cererea să nu fie într-o baterie de parcări situată la mai mult de 30 m de limita blocului în care are domiciliul / reședința;
- Impozitele, taxele și amenzile datorate DGITL S3, achitate la termenele de plată;
- Să nu dețină un alt loc de parcare în Sectorul 3;
- Pentru apartamentul unde domiciliază să nu fie atribuit un alt loc de parcare;
- Să achite taxa de participare (garanția) în valoare de 50 lei, în cazul participării la atribuire prin licitație.
Condiții pentru șoferii are au deja atribuit locul de parcare
Și în cazul celor care au deja atribuit un loc de parcare există anumite condiții impuse, pentru a-l putea păstra, potrivit Hotărârii Consiliului Local Sector 3 nr. 175 din 28.03.2019, privind modificarea și completarea Regulamentului referitor la licitația/atribuirea locurilor din parcările de reședință.
- Deținătorul trebuie să aibă domiciliul / reședința pe raza Sectorului 3;
- Polița de asigurare tip RCA și verificarea ITP - valabile;
- Impozitele, taxele și amenzile (toate) achitate la termenele de plată;
- Să nu dețină mai mult de un loc de parcare pe apartament.
Citește și:
Licitație în sectorul 3 pentru cele mai căutate locuri de parcare
Parcări pe verticală în sectorul 6. Unde vor apărea primele locuri supraterane