Cum începe şi-n România «infectarea în masă»

#Coronavirus
Ultima actualizare:

La doar trei zile de la Revelion, când mii de români au petrecut în restaurante, pensiuni și la concerte stradale ca în vremurile bune dinaintea pandemiei, după ce am avut grijă să răspândim bine Omicronul în toate orașe și comunele țării, luni, s-au deschis școlile. O mișcare cum nu se poate mai proastă, e de părere dr. Octavian Jurma, care vine cu predicții îngrijorătoare.

Pasul 1. Românii au petrecut fără restricții de Revelion
Pasul 1. Românii au petrecut fără restricții de Revelion

„Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă şi demolarea controlată a sistemului medical nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-contaminare atât de «corecte», pentru a asigura o explozie de cazuri”, a scris, ironic, pe pagina sa de Facebook, medicul şi cercetătorul Octavian Jurma. Estimase, în scenariul cel mai optimist, că valul 5-Omicron va debuta în a doua săptămână din ianuarie. După ce a văzut aglomeraţia de la petrecerile de sărbători, coroborată cu începerea prematură a şcolilor în format fizic, de luni, şi-a refăcut calculele.

Omicron, dominant până la finalul săptămânii

„Putem considera debutul oficial al valului 5 la data de 1 ianuarie 2022. Varianta Omicron va deveni dominantă până la finalul acestei săptămâni. Avem deja raportul Medlife, care arată o pondere medie de 35% a cazurilor de Omicron, însă nu am nici o îndoială că Omicron are deja o pondere de 50% din numărul cazurilor diagnosticate. Mă aştept să terminăm săptămâna la 2.500 de cazuri pe zi."

Dr. Octavian Jurma
Dr. Octavian Jurma

„Debutul valului 5 a fost, astfel, avansat cu aproape două săptămâni faţă de prognoza INSP, tocmai din cauza măsurilor de relaxare inoportune, a abandonării certificatului verde şi a deschiderii şcolilor în cel mai prost moment posibil din punct de vedere epidemiologic”, a scris, supărat, cercetătorul.

Copiii sunt mai vulnerabili

Susţine că şcolile ar fi trebuit să înceapă online în primele două săptămâni din an, timp în care să fie permisă vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani.

„După ce petrecerile şi minivacanţa de Revelion au răspândit Omicron în toate oraşele ţării, şcolile vor asigura răspândirea în toate familiile care au copii, iar părinţii şi bunicii vor răspândi mai departe la birou sau în biserici celor care nu (mai) au copii în şcoli. Autorităţile se dovedesc foarte curajoase atunci când îşi asumă riscuri pentru sănătatea copiilor noştri. Păcat că nu sunt la fel de curajoase cu adoptarea unor măsuri pentru a le proteja sănătatea”, susţine dr. Octavian Jurma, citând numeroase rapoarte care arată că numărul de cazuri de infectare în rândul copiilor şi tinerilor este mult mai mare în cazul Omicron decât în cazul Delta.

Pasul 2. Luni, 3 ianuarie, elevii au revenit în bănci
Pasul 2. Luni, 3 ianuarie, elevii au revenit în bănci

Chiar dacă decesele în rândul copiilor sunt rare, trecerea prin boală îi lasă şi pe cei mici cu sechele, cu riscul de long-COVID.

„Nu avem nici măcar anunţată intenţia de a-i proteja cumva mai bine pe copii în valul 5, dimpotrivă, avem doar măsuri de propagandă fantezistă care ne explică în diverse forme de ce e mai bine pentru viitorul lor să se infecteze decât să facă şcoală online pentru o lună”.

Sistemul sanitar va fi suprasolicitat

Autorităţile au făcut, săptămâna trecută, o prognoză a valului 5, recunoscând că vom avea într-un timp mai scurt un număr record de cazuri şi că sistemul sanitar va fi suprasolicitat.

Pasul 3. Nu va dura mult până când spitalele se vor umple din nou de pacienți. Foto: Inquam Photos
Pasul 3. Nu va dura mult până când spitalele se vor umple din nou de pacienți. Foto: Inquam Photos

„Este posibil ca  maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul patru. Nu înseamnă că vom avea 25.000 de cazuri, pot fi mai multe. Există o posibilitate mare ca şi persoanele vaccinate să se infecteze în număr mare. Chiar dacă varianta Omicron pare mai blândă, sistemul sanitar va fi oricum suprasolicitat, cel puţin la nivelul înregistrat anul acesta în octombrie”, a declarat Adriana Pistol, şefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, din cadrul INSP.

Noua tulpină a SARS CoV-2, semnul că se încheie pandemia? 

Să fie Omicron primul semn că pandemia se încheie în 2022? Cercetătorii americani au luat în considerare primul scenariu optimist privind pandemia, analizând structura genetică a noii tulpini a SARS-CoV-2.

Ei au punctat că omenirea trebuie să se obișnuiască să trăiască pe viitor cu virusul și să se obișnuiască să poarte măști, însă Omicron ar fi semn că începe să se „înmoaie”, informează AP.

Mutațiile suferite de Omicron pot fi un semn că virusul ucigaș se ”înmoaie” 
Mutațiile suferite de Omicron pot fi un semn că virusul ucigaș se ”înmoaie” 

Având în vedere că peste 70% dintre pacienții infectați cu noua tulpină nu necesită spitalizare, specialiștii cred că evoluția genetică a virusului are mari șanse să fie în favoarea umanității.

Inclusiv directorul OMS crede că noile medicamente anti-COVID-19, vaccinurile și faptul că populația a început să poarte măști sunt indicii clare că numărul infectărilor din 2022 va fi mult mai mic decât în anul precedent, fapt ce poate duce la ridicarea stării de alertă de pandemie, informează AP. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net