Cum îți ferești copilul de pericolele de pe net

În ultimii doi ani de pandemie, de când copiii noștri au stat mai mult ca oricând în fața calculatoarelor sau cu tableta și telefoanele în mână, s-au înmulțit infracțiunile. Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conținut indecent, iar 20% povestesc că li s-au cerut imagini cu ei în ipostaze sexuale. Părinții trebuie să fie extrem de prudenți și să ia măsuri.

Părinții ar trebui să monitorizeze atent activitatea copiilor pe internet (Foto: Shutterstock)
Părinții ar trebui să monitorizeze atent activitatea copiilor pe internet (Foto: Shutterstock)

Zilele trecute a avut loc un incident neplăcut. Mai exact, un tip mi-a scris pe un site de social media, iar apoi a început să îmi pună întrebări intime. Inițial, părea interesant, așa că i-am răspuns. Dintr-o dată am văzut că a făcut un screenshot conversației în care eu spuneam lucruri intime despre mine, iar apoi a început cu amenințări,  că va posta acele screenshot-uri pe internet, pentru a vedea părinții, rudele și prietenii mei. Panicându-mă și neștiind cum să reacționez l-am întrebat ce vrea în schimb. Acesta mi-a cerut atât poze intime cu mine, cât și o sumă de bani în valoare de 150 €. Eram tot mai panicată și am încercat să apelez la prietenii mei”. Astfel de mesaje au ajuns în atenția Salvați Copiii România, în ultimii doi ani. Specialiștii din cadrul organizației au decis să investigheze fenomenul și au realizat un amplu studiu pe tema folosirii internetului de către copii.

Unul din trei minori primește imagini cu conținut indecent

La studiu au participat 2.740 de minori cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, iar concluziile sunt îngrijorătoare:

·        78% dintre copii utilizează internetul zilnic timp de cel puțin 3 ore, în afara orelor de școală. Doar 3% stau pe net mai puțin de o oră pe zi.

·        37% afirmă că au fost jigniți sau deranjați pe internet de persoanele cunoscute online sau de diverși prieteni.

·        Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit poze sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale și 20% afirmă că li s-au cerut imagini care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. Predispuse sunt fetele și minorii de 15-17 ani.

·        Aproximativ 10% dintre copii afirmă că au primit astfel de mesaje cel puțin lunar. 73% dintre ei nu au știut cum să reacționeze, nefăcând nimic în acest sens, și doar 11% au discutat cu cineva despre această situație.

·        Potrivit studiului, 5% dintre victime au până în 5 ani, 33% au între 6 și 10 ani, iar 62% au între 11 și 18 ani.

Sfaturi pentru părinți

·        Fiți cei mai buni prieteni ai copiilor voștri, vorbiți cu ei despre pericolele existente în lumea virtuală, despre prietenii pe care și-i fac în online. Încurajați-i să vă spună ori de câte ori se simt amenințați sau obligați să facă lucruri pe care nu și le doresc.

·        Învățați copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe internet, să nu accepte discuții în privat și să fie conștienți că acestea pot deveni publice.

·        Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranelor. Stabiliți de comun acord un program și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber.

·        Fără a da impresia că le încălcați intimitatea, urmăriți tot timpul pe ce site-uri intră copiii (sunt aplicații specializate). Puteți să vă puneți feedback-ul de la rețelele sociale la voi în mail.

·        Blocați-i imediat pe cei care vă amenință copiii și faceți fără ezitare plângere la poliție.

Recomandări pentru copii

·        Evitați să distribuiți poze cu voi în ipostaze indecente. Ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău.

·        Nu oferiți persoanelor necunoscute informații personale despre voi sau familie, cum ar fi școala la care învățați, locul de muncă al părinților, adresa de domiciliu.

·        Nu dați curs „provocărilor” de „curaj” primite de la așa-ziși prieteni.

·        Nu vă temeți de cei care vă amenință pe internet. Ei nu au putere asupra voastră, singura lor putere este anonimatul. „În fața unor adulți responsabili, precum părinții, profesorii, polițiștii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se știe vinovat. Așa că nu ezita să anunți un adult că ești victima unei agresiuni de orice formă și vei fi protejat”, recomandă Poliția Republicii Moldova.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net