Cum îți protejezi aparatura electrocasnică în caz de pană de curent

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Penele de curent sunt extrem de frecvente în localitățile cu consum ridicat de energie. În orașele mari, riscul de avarii apărute la nivelul rețelelor de distribuție a energiei electrice este la fel de mare pe timpul verii, cât și în sezonul rece. Acest lucru se întâmplă din cauza suprasolicitării rețelelor, dar și din cauza capriciilor vremii, după cum am putut observa în ultimele două luni. Iată cum îți poți proteja aparatele din casă de penele de curent și în ce situații poți cere despăgubiri pentru pagubele provocate.

În sezonul cald, folosirea mai multor aparate electronice și electrocasnice simultan (mașină de spălat, aer condiționat, televizor, frigider) poate duce la deranjamente la nivelul instalațiilor interioare. Pe timp de iarnă, centrala termică sau alt aparat de încălzire pe curent, cuptorul electric, televizorul și ce mai are fiecare prin casă, folosite concomitent, pot ceda. Acest lucru se întâmplă din cauză că energia electrică de care acestea au nevoie pentru a funcționa nu este suficientă. Dacă te întrebi de ce, atunci motivele sunt trei: fie rețeaua electrică din locuința ta nu a fost dimensionată corect (pentru un consum atât de mare), fie contractul pe care îl ai cu furnizorul de curent prevede o putere mai mică decât cea folosită de aparatele electronice și electrocasnice.

În a treia situație, furnizorul de electricitate nu livrează curent la tensiunea optimă. Variațiile de tensiune pot afecta durata de viață a aparatelor consumatoare de curent, iar la aceste fluctuații se poate ajunge și în urma furtului de energie. Racordarea ilegală la rețea sau utilizarea unor instalații improvizate afectează calitatea alimentării cu energie electrică a gospodăriilor racordate în mod legal. Aparatele pe care le are fiecare în casă sunt foarte sensibile la fluctuațiile de tensiune, motiv pentru care nu ar trebui să încurajezi furtul de energie și să folosești instalații sau aparatură improvizată.

Vremea nefavorabilă (vânt puternic, furtuni, ploi masive, îngheț, viscol, caniculă) este un alt factor declanșator al penelor de curent. Vântul poate avaria liniile electrice aeriene și poate doborî stâlpii care le susțin. Fulgerele pot deteriora liniile și echipamentele de putere. Nici apa nu e un aliat al rețelelor electrice subterane, pe care le poate avaria.


    Despăgubirile se acordă în caz de pagube produse din vina distribuitorului de curent
Despăgubirile se acordă în caz de pagube produse din vina distribuitorului de curent

Defecțiunile care au loc la nivelul punctelor electrice de transformare ale companiilor de curent pot lăsa în beznă cartiere sau chiar un oraș întreg. Cea mai recentă pană de curent de proporții s-a petrecut în București miercuri după-amiază, în jurul orei 16.40, în urma unei avarii apărute la nivelul stației de transformare Fundeni a Transelectrica. Compania a anunțat joi că a identificat unele elemente defecte în dispozitivul de acționare a întrerupătorului de 220 kV și în circuitele secundare aferente autotransformatorului. Mai multe cartiere din nord-estul Bucureștiului au rămas fără curent, iar alimentarea a fost reluată, în totalitate, la ora 18.40.

În oricare din aceste situații, aparatura electronică și electocasnică se poate arde. Prin urmare, iată ce ai la îndemână pentru a o proteja!

Fiindcă paza bună ferește primejdia rea, cel mai bun mod de a-ți proteja aparatura este să o decuplezi de la curent când pleci de acasă. Singurul pe care îl poți lăsa în priză e frigiderul, fiindcă nu vrei să te trezești cu congelatorul dezghețat la întoarcere.  

Dacă nu agreezi prima variantă, montează un releu de monitorizare și protecție a rețelei în caz de fluctuații de tensiune. Acesta se montează doar de electricieni autorizați în tabloul electric din casă. Atunci când în rețea există o fluctuație de tensiune, releul deconectează rețeaua electrică de interior, protejând instalația și aparatele consumatoare de curent, chiar dacă acestea sunt în prize. Releul îți poate oferi, în orice moment, date referitoare la nivelul tensiunii furnizate de distribuitorul de energie. Astfel de echipamente se găsesc în magazinele specializate la prețuri cuprinse între 150-250 de lei, în funcție de tipul lor (monofazat sau trifazat).  


    Releul detectează în timp real fluctuațiile de tensiune la nivelul instalației electrice
Releul detectează în timp real fluctuațiile de tensiune la nivelul instalației electrice

Stabilizatorul de tensiune se poate dovedi o soluție la fel de bună pentru casa ta. Acest echipament e un soi de frate mai mare pentru prize și aparatele electrocasnice, întrucât îi împacă și pe unii și pe alții. Stabilizatorul preia tensiunea de intrare, care provine de la priză, și o reglează astfel încât să fie constantă atunci când ajunge să alimenteze aparatura electrocsnică. Mai multe informații referitoare la stabilizatoarele de tensiune și despre cum le alegi poți să găsești aici.

În ce situații ești despăgubit pentru aparatura stricată

Dacă electrocasnicele din casă s-au defectat în urma unor avarii apărute în rețeaua de distribuție operată de compania de curent, ai dreptul să fii despăgubit pentru pagubele suferite. Potrivit Legii Energiei Electrice și Gazelor Naturale, din 2012, distribuitorul de energie electrică în raza căruia te afli trebuie să te despăgubească cu valoarea aparatului electrocasnic distrus de o eventuală suprasarcină apărută din vina lui.

Mai întâi trebuie să depui o cerere la furnizorul de curent, în termen de zece zile de la incident, în care să explici ce s-a întâmplat și care sunt pagubele tale.

Reprezentanții companiei vor verifica cele sesizate de tine și îți va comunica motivul fluctuației de tensiune/avariei/penei de curent.

După confirmarea evenimentului trebuie să prezinți documente justificative ale deținerii aparatelor electrocasnice pe care le-ai declarat defecte (facturi, bonuri de achiziție). Documentele te vor ajuta și la stabilirea corectă a nivelului despăgubirilor. În lipsa lor, reprezentanții companiei de curent vor putea face doar o estimare a valorii bunurilor tale.

În cel mult 30 de zile, conform legii, vei fi despăgubit pentru pagubele suferite în urma unei avarii de care se face vinovat distribuitorul de energie electrică. Atenție! Dacă aparatura electrocasnică poate fi reparată, compania de curent va plăti doar reparația și nu vei primi nici un ban în plus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net