Cum motivează judecătorul din Ploiești decizia prin care a anulat decizia CCR privind alegerile prezidențiale

Judecătorul Curții de Apel Ploiești, Alexandru Vasile, a făcut publică motivarea deciziei de suspendare a Hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.

CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2024  / foto: arhiva
CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2024 / foto: arhiva

Într-un document de 20 de pagini, magistratul detaliază raționamentele juridice care au stat la baza acestei hotărâri fără precedent, acuzând CCR de abuz de putere și încălcarea flagrantă a legislației în vigoare.

CCR, acuzată de exces de putere

În motivarea deciziei, judecătorul Alexandru Vasile susține că CCR a comis un „exces de putere” atunci când a emis Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, anulând rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și dispunând oprirea procesului electoral.

„Curtea Constituţională a interpretat în mod abuziv atribuţia prevăzută de art.146 lit f) din Constituţie, aceea de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României, anulând, printr-o autosesizare arbitrară, întregul proces democratic de alegere a Preşedintelui României”, se precizează în documentul de motivare.

Judecătorul reamintește că anterior, prin Hotărârea nr. 31 din 2 decembrie 2024, CCR validase rezultatele primului tur de scrutin desfășurat pe 24 noiembrie 2024 și confirmase organizarea turului al doilea pe 8 decembrie 2024, între candidații Călin Georgescu și Elena-Valerica Lasconi.

Hotărârea CCR – ilegală și lipsită de temei

Magistratul atrage atenția asupra faptului că anularea alegerilor s-a făcut cu ignorarea condițiilor legale stricte care reglementează o astfel de măsură. Potrivit Legii nr. 370/2004, cererea de anulare a alegerilor poate fi formulată doar de anumite entități – partide politice, alianțe sau candidați – și doar în termen de trei zile de la închiderea votării.

„Pe lângă faptul că nu a existat o cerere de anulare a alegerilor cum prevăd dispoziţiile menţionate, anularea procesului electoral a fost dispusă de CCR după ce procesul de votare pentru turul II începuse, fără a aştepta închiderea votării şi cu încălcarea propriei hotărâri anterioare”, se mai arată în motivare.

Încălcarea principiului irevocabilității

Un alt punct central al motivării îl reprezintă ideea că Hotărârea CCR nr. 32 a fost emisă cu încălcarea principiului irevocabilității actelor administrative cu caracter normativ care au intrat deja în circuitul civil și au produs efecte juridice.

Judecătorul amintește că, prin validarea alegerilor și desemnarea oficială a candidaților pentru turul al doilea, actul CCR devenise definitiv și opozabil tuturor părților implicate.

„Deşi prin Hotărârea nr. 31 din 2 decembrie 2024, CCR a validat alegerile şi a stabilit candidaţii pentru turul II, prin Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024 a revenit asupra propriei decizii, în pofida faptului că procesul de vot în diaspora era deja în desfăşurare, conform calendarului electoral oficial.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bilete de avion, foto shutterstock jpg
electrocasnice care ne spioneaza jpg
Cum sa slabesti 10 kg  inainte de venirea verii  Sursa foto Pixabay weight loss 7705107 1280 jpg
image png
metrou bucuresti foto fb jpg
bloc vechi jpg
winter landscape 2995987 1280 jpg
pierderi de memorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net