Cum plăteşti prin SMS taxa de pod de la Feteşti
Anul acesta, 1 Mai coincide cu Paştele, un motiv în plus să ne petrecem mini-vacanţa pe litoral. Însă, până a te bucura de mare şi soare, te aşteaptă un drum extrem de aglomerat. De multe ori, ambuteiajele se formează la Podul Feteşti pentrucă şoferii încă mai plătesc taxa la ghişeu. Dacă nu vrei să stai zeci de minute la coadă, poţi achita banii direct prin SMS! Uite cum se procedează!
Pentru a evita cozile care se formează la ghişeul de la punctul de trecere a podului Feteşti-Cernavodă, cea mai la îndemână modalitate de achitare a taxei e plata acesteia prin SMS.
Iată paşii pe care trebuie să-i urmezi
- Pasul 1. Trimite un SMS la numărul de telefon 7577 (Orange, Vodafone, Telekom, DigiMobil). În mesaj trebuie să treci numărul de înmatriculare a maşinii şi categoria tarifată. Dacă ai o maşină care cântăreşte 3,5 tone sau are o greutate sub 3,5 tone, categoria autoturismului tău este 1. Iată exemplul: IS66ZTS 1 (numărul de înmatriculare IS66ZTS şi numărul categoriei 1).
- Pasul 2. Vei primi instantaneu un mesaj automat în care ţi se aduce la cunoştinţă tariful – acesta este de 13 lei în cazul maşinilor din categoria 1.
- Pasul 3. Confirmă plata taxei de pod răspunzând acestui mesaj cu “DA”.
- Pasul 4. Vei primi al doilea mesaj prin care eşti înştiinţat de efectuarea cu succes a plăţii şi de valabilitatea acesteia.
- Staţiile de taxare de la Feteşti nu mai au bariere, iar trecerea se efectuează pe trei benzi, pe fiecare sens. Excepţie face banda 1, la marginea din dreapta, care te duce spre ghişeul unde poţi plăti cu banii jos.
Taxa de pod nu trebuie achitată înainte de trecere, decât dacă ţii morţiş să faci asta. Dacă nu, află că poţi plăti până la ora 24.00 a zilei următoare.Plata prin SMS se face pentru o singură trecere. Dacă vrei să dai o fugă la mare dimineaţa şi să te întorci seara, vei trimite două SMS-uri, pentru fiecare trecere în parte. Cine vrea să plătească în avans pentru mai multe treceri, o poate face la benzinăriile OMV, Petrom, Rompetrol şi MOL. De asemenea, şoferii care au deja abonamente preplătite sub formă de tichete trebuie să folosească la trecere doar banda 1, de la marginea din dreapta.
Cât costă taxa
- 13 lei pentru o maşină de până în 3,5 tone sau care are 3,5 tone;
- 47 lei pentru un microbuz cu 9-23 locuri sau maşini între 3,5 şi 12 tone;
- 64 lei pentru un autocar cu mai mult de 23 de locuri sau maşini cu greutate mai mare de 12 tone sau cu 3 axe.
- 91 lei pentru maşini de cel puţin 12 tone şi cu minimum 4 axe.
Amenzile, de zece ori mai mari decât taxa
Dacă ai o maşină din categoria 1 şi ar fi trebuit să plăteşti o taxă de trecere de 13 lei, amenda va fi de 130 lei. Să nu crezi că vei scăpa! Asta pentru că pe fiecare bandă, în locul fostelor bariere, e instalată câte o cameră de luat vederi, care permite recunoaşterea numărului de înmatriculare a maşinii tale. Practic, ţi se fotografiază maşina, iar pe imagine sunt trecute ora, ziua şi coordonatele GPS. Dacă nu ai achitat taxa de trecere până a doua zi la ora 24.00, ţi se întocmeşte un proces verbal de contravenţie.
89 de mii de amenzi în perioada mai-decembrie 2015
Compania de Autostrăzi și Drumuri a emis în ultimele șase luni ale anului trecut (perioada iulie –decembrie 2015) aproximativ 72.000 de amenzi pentru neplata taxei de pod la Fetești. Alte 17.000 de amenzi au fost deja expediate șoferilor care nu au plătit taxa în perioada mai –iunie 2015. Amenzile pentru neplata peajului la Fetești pot fi aplicate pentru același autoturism de mai multe ori în ziua trecerii pe A2. În perioada 30 aprilie – 29 iunie, prin porțile de taxare special create la Fetești pentru plata prin SMS sau la benzinării, au trecut 455.000 de autoturisme. Dacă pentru 340.000 din ele operațiunea de plată a fost înregistrată cu succes, pentru restul de 115.000 nu figurează nici o plată.