Cum s-a îmbogățit o româncă. În ce oraș și-a cumpărat un apartament care costă dublu după un an: „Dacă ţineam banii nu mai puteam să luăm nimic”
Specialiștii anunță că preţurile apartamentelor au crescut cu aproximativ 20.000 de euro de la un an la altul. În topul celor mai scumpe oraşe intră Cluj-Napoca, București, dar și Craiova a devenit tot mai atractiv pentru tineri. „Craiova este un oraş foarte bine dezvoltat, a atras în ultima perioadă foarte mulţi investitori", potrivit unui agent imobiliar.
„A evoluat în rău. Din rău în mai rău (...)"
Silviu şi soţia lui s-au mutat, în urmă cu aproape 7 ani, într-un apartament cu două camere din Cluj Napoca. Imediat ce au devenit părinţi, s-au gândit la varianta unei case mai spaţioase. Au renunţat, însă la idee după doar câteva luni de căutări.
„A evoluat în rău. Din rău în mai rău. A început astă-vară şi cum au crescut au scăzut şi ofertele şi preţurile au crescut. Dacă vezi un apartament pe site-urile de imobiliare şi e acelaşi apartament la 10 agenţii, diferă preţul de la agenţie la agenţie şi e o diferenţă şi de 20.000 de euro", spune Silviu, pentru Observatornews.ro.
Preţul mediu, în Cluj-Napoca, a depăşit 3000 euro/mp
Pentru prima dată în ultimii ani, preţul mediu în Cluj-Napoca a depăşit 3000 euro/mp pentru un apartament nou. O locuinţă într-un bloc mai vechi de 40 de ani este mai ieftină cu 100 de euro/mp.
160 de mii de euro e preţul mediu cu care se vinde în acest moment în Cluj-Napoca un apartament cu două camere, dar în funcţie de zonă poate depăşi chiar şi 200 de mii. Cei care au făcut în urmă cu un an pasul de a-şi cumpăra o locuinţă pe acelaşi timp de apartament au plătit chiar şi cu 20 de mii de euro mai puţin. Agenţii imobiliari spun că există în continuare cerere şi nu se aşteaptă ca vânzările să scadă. Sunt convinşi, însă că tot mai puţini clienţi îşi vor cumpăra o casă cu bani cash.
Cât a ajuns să coste mp în Craiova
Şi la Craiova preţurile apartamentelor au explodat. Pentru o locuinţă nouă, clienţii plătesc 2600 de euro/mp, iar cine îşi doreşte o casă într-un bloc construit înainte de anii 2000, achită între 1300 şi 1700 de euro/mp.
„Craiova este un oraş foarte bine dezvoltat, a atras în ultima perioadă foarte mulţi investitori, aceştia au creat foarte multe locuri de muncă, salariile mai mari şi puterea de cumpărare a fost mai mare", ne explică Tutunariu Maria, agent imobiliar.
Aceeaşi locuinţă, față de 2023, costă aproape dublu
Rodica a cumpărat anul trecut un apartament. Acum aceeaşi locuinţă de 52 de mp costă aproape dublu. „Preţurile cresc de la an la an şi dacă mai stăteam puţin poate nu mai reuşeam să cumpărăm nici apartamentul ăsta. Apartamentul l-am cumpărat cu 75.000 de euro e bun - e o investiţie, dacă ţineam banii nu mai puteam să luăm nimic anul ăsta", spune Rodica.
Prețul pe mp, în București, mai mare cu 20%
În Capitală, preţurile s-au menţinut până la finalul anului trecut, cu o medie de 1800 de euro mp, adică un cost de sub 100.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere.
De anul acesta, se schimbă preferinţele celor care vor să devină proprietari în Bucureşti şi cei mai mulţi caută acum apartamente mai vechi. Cererea pe acest segment a crescut cu 50% la începutul acestui an, asta în ciuda faptului că preţul pe metru pătrat este mai mare cu aproape 20% comparativ cu apartamentele noi. Cele mai căutate zone în Capitală sunt Floreasca, Dorobanți, Dristor, Vitan, Titan, Militari și Drumul Taberei.