Cum să ai facturi mai mici la curent şi gaze

Ultima actualizare:

Românii consumatori casnici de gaze naturale nu vor mai beneficia de la 1 iulie 2020 de preţul reglementat de 68 lei/MWh, în timp ce preţurile plafonate la energie electrică vor dispărea şi ele, dar abia de la 1 ianuarie 2021. Drept urmare, preţurile nu vor mai fi reglementate de autorităţi, ci ele se vor stabili pe piaţa liberă, adică după bunul plac al furnizorilor.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat o serie de sfaturi pentru consumatorii casnici de energie, astfel încât ei să plătească facturi cât mai mici. Consumatorii casnici care primesc oferte de la furnizori pentru a trece din piaţa reglementată în piaţa concurenţială sau pentru a prelungi valabilitatea contractului pe piaţa liberă trebuie să fie foarte atenţi la valoarea totală a facturii promise şi să analizeze ofertele mai multor furnizori, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii ANRE. Clienţii finali casnici trebuie să ştie că au dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică în termen de 21 de zile de la data solicitării şi că furnizorul poate fi oricare din operatorii economici care au licenţă de furnizare de pe teritoriul României, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire, scrie adevarul.ro.

Aplicaţie pentru compararea ofertelor 

Consumatorii mai trebuie să ştie că procesul de schimbare a furnizorului este unul gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife de către companii. Consumatorii sunt sfătuiţi ca întâi să facă o analiză comparativă între ofertele furnizorilor şi să ţină cont de preţ, durată, modalităţi de plată, condiţii de încetare a contractului etc. Un instrument util în acest sens este aplicaţia interactivă „Comparator de preţ pentru ofertele de furnizare a energiei electrice“, care poate fi descărcată din Google Play şi Apple Store. „Este important de reţinut că iniţierea procesului de schimbare a furnizorului nu poate avea loc decât după ce clientul final a optat pentru noul furnizor. Iar în acest sens, se recomandă ca, în prealabil, să se solicite şi să se analizeze comparativ ofertele mai multor furnizori“, sugerează ANRE.

La ce trebuie să fim atenţi 

Consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la evaluarea totală a facturii, comparativ cu factura actuală. Asta pentru că ofertele furnizorilor se referă doar la preţul energiei, în timp ce factura include şi tarifele de distribuţie, de transport, precum şi alte componente, precum certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerare, acciza şi TVA. Clienţii trebuie să fie atenţi şi la condiţiile de facturare, la perioada pentru care urmează a se aplica tariful menţionat în ofertă şi la perioada pentru care urmează să se încheie respectivul contract. Alte clauze contractuale care necesită atenţie sunt şi condiţiile în care părţile pot renegocia clauze din contract, condiţiile de încetare a contractului, precum şi clauze care pot produce efecte şi după încetarea acestuia. După ce convin asupra clauzelor contractuale, clientul final şi furnizorul ales încheie contractul de furnizare, care îşi va produce efectele de la data încetării contractului încheiat cu furnizorul actual. Iar, în acest scop, clientul final trebuie să notifice, în scris, actualului furnizor decizia de schimbare, precizând în mod expres data încetării contractului de furnizare existent.

Consumatorii îşi pot schimba mai uşor furnizorul 

Consumatorii îşi pot schimba mai uşor furnizorul de energie, dacă nu le convine oferta actualului furnizor, începând de miercuri, 12 februarie. La această dată intră în vigoare un ordin al ANRE care stabileşte o procedură mai simplă pentru schimbarea furnizorului. Mai precis, ordinul ANRE extinde şi asupra furnizorilor de gaze naturale termenul actual în care se poate schimba furnizorul de energie electrică. Aşadar, schimbarea efectivă a furnizorului trebuie să dureze maximum 21 de zile calendaristice de la data notificării de către clientul final. Legislaţia actuală nu prevede un termen clar pentru schimbarea efectivă a furnizorului de gaze, ci doar unul legat de preavizul pe care trebuie să-l acorde consumatorul care doreşte schimbarea, respectiv de 30 de zile.

Primele oferte: preţuri mai mari 

Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze pentru populaţie, a început să trimită clienţilor oferte de furnizare de gaze pe piaţa liberă, scrie Economica.net. Calculele arată că doar preţul energiei, adică al gazului, este mai mare cu peste 20% faţă de preţurile reglementate în prezent. Astfel, nivelul final al facturii ar fi şi mai mare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net