Cum să ne întărim sistemul imunitar pentru a lupta mai bine cu bolile, inclusiv cu COVID-19. Explicația unui cercetător român
Suntem în plin sezon al virozelor, iar răcelile, gripa, plus astenia de toamnă ne atacă la orice pas. Iar peste toate, pandemia de COVID-19 pare că ce-a pus capac. Specialiștii spun că sunt metode la îndemâna oricui de a ne întări sistemul imunitar pentru a lupta mai bine cu bolile, inclusiv cu SARS-CoV-2.
Alina Păduraru, cercetător român pasionat de sistemul imunitar, care și-a luat doctoratul în Imunologie la Imperial College London, însă după terminarea studiilor a revenit în ţară considerând că în „România este mai mare nevoie de oameni de ştiinţă decât în Marea Britanie”, a explicat într-un interviu pentru Adevărul ce putem face pentru a avea un sistem imunitar puternic.
Cum ne pregătim sistemul imunitar să lupte cu bolile
Cercetătoarea în imunologie spune că, deși ”o varietate de factori pot influenţa sistemul imunitar, două aspecte pe care le putem îmbunătăţi şi care au un impact major sunt somnul şi buna dispoziţie”.
”Somnul de calitate la ore regulate combinat cu o stare de spirit generală optimistă, relaxată şi lipsită de stres cu siguranţă ne vor ajută enorm să luptăm împotriva bolilor”, a explicat Alina Păduraru.
Experta ne atenționează că stresul, alimentația proastă și sedentarismul ne predispun la infecții.
”Când vine vorba de stilul de viaţă, stresul cronic este factorul major care dăunează sistemului imunitar. Studiile arată că oamenii sedentari sunt mai predispuşi la infecţii, o observaţie care pare să fie legată de faptul că ei acumulează mai mulţi factori de stres. Alimentaţia este şi ea foarte importantă, sistemul imunitar având nevoie de o varietate de nutrienţi pentru a funcţiona la capacitate optimă. Este important să ne menţinem un procentaj de grăsime sănătos, întrucât ţesutul adipos în exces contribuie la inflamaţie. Poluarea şi ea contribuie la inflamaţia produsă ce celulele sistemului imunitar, astfel apărând probleme respiratorii”, a mai spus cercetătoarea.
Lipsa igienei sau igiena excesivă, dăunătoare sistemului imunitar
Alina Păduraru mai spune că, în imunologie chiar există conceptul de “ipoteza igienei”, care încearcă să explice prevalenţa alergiilor în societatea modernă. ”Igiena este, bineînţeles, extrem de importanţa pentru a evita o diversitate de microbi periculoşi. Cu toate acestea, este important să ne expunem copiii de mici la microbii inofensivi şi cei “aproape inofensivi” răspândiţi în natură pentru a ne asigura că sistemul lor imunitar este suficient de dezvoltat atunci când cresc mari, întrucât acesta se dezvoltă cel mai mult în primii ani de viaţă”, a explicat specialista.
Ea mai spune că răspundem diferit la infecția cu noul coronavirus iar acest lucru pare să aibă legătură cu sistemul imunitar.”Virusul are anumite mecanisme de eludare ale sistemului imunitar, care funcţionează foarte bine la unii dintre noi. Alţii suntem mai predispuşi la a răspunde într-un mod defavorabil nouă şi, în consecinţă, dezvoltăm simptome grave”, a precizat Păduraru.
Cercetătoarea recomandă o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale. ”Vitamina C poate fi uşor obţinută din fructe şi legume şi poate ameliora simptomele şi durata răcelilor. Aceasta trebuie consumată zilnic, întrucât noi nu o putem depozita. Vitamina D, în schimb, este depozitată în ficat, prin urmare ne putem lua “rezerve” într-o zi frumoasă cu soare”.
De asemenea, pentru a avea o imunitate bună este necesar să avem un somn la ore regulate şi ”trezit 7-8 ore mai târziu cu un zâmbet larg pe buze pe care să-l oferim tuturor!”, potrivit specialistei.
Citește și:
Cum poţi îmbunătăţi imunitatea copilului. 6 recomandări de la specialist