Cum să nu iei țeapă în vacanță! Așa afli dacă agenția de turism are licență
Plătești mulți bani pe o vacanță și de obicei preferi să o cumperi printr-o agenție de turism. Ar fi bine ca înainte să dai banii să verifici dacă cea care ți-a făcut oferta este legal constituită. Așa afli dacă agenția are licență!
De-a lungul timpului, mai mulţi operatori au fost afectaţi din punct de vedere financiar, astfel că s-a dovedit că vacanța este o loterie. Chiar și plătită, poți rămâne cu ochii în soare. Iată la ce să fii atent înainte de a cumpăra o vacanţă!
Verifică licenţa agenţiei
Orice operator din turism este obligat să deţină licenţă emisă de Autoritatea Naţională pentru Turism. Acest document se regăseşte pe site-ul operatorului şi are caracter permanent, atâta vreme cât respectă cerinţele legale. Este important ca accesul la licență să fie foarte ușor pentru client, ideal ar fi să existe un link direct de pe prima pagină.
Dacă nu e posibil, ar trebui să fie precizat numărul licenței în pagina Contact sau Despre noi. În fine, ca o ultimă variantă, ar putea fi un link special în pagina Termeni si Condiții.
Pe site-ul Ministerului Turismului găsești lista completă cu cele 2.675 de agenții licentiate, dar și lista ale cător licențe au fost retrase sau radiate în 2019. Dar există și alte modalități prin care să-și dai seama dacă agenția este constituită legal.
Poliţa de asigurare, obligatorie
Singurul mod în care îţi poţi recupera banii plătiţi pe vacanţe care nu au avut loc este prin poliţa de asigurare, în caz de insolvenţă sau faliment.
Agenţia de turism este obligată să încheie o astfel de poliţă cu o firmă de asigurări din ţară și să o reînnoiască anual. Ea asigură acoperirea tuturor plăților făcute de călători.
În plus, capitalul social al unui operator economic titular de licență de turism pentru activitatea de organizare nu poate fi mai mic de 25.000 de lei.
Verifică dacă există brevet de turism
Documentul atestă că persoanele care lucrează în agenţie sunt pregătite profesional pentru a desfăşura activităţi de turism.
Toate aceste documente ar trebui să se găsească pe site-ul agenţiei. Chiar şi lipsa unui dintre ele ar trebui să-ţi dea de gândit. Pentru confirmare, consultă şi pagina web a Autorităţii Naţionale pentru Turism.
Trebuie să ai un exemplar al contractului
Oferă clientului un exemplar al contractului de prestări servicii turistice, în momentul cumpărării pachetului de servicii turistice.
Contractul poate fi transmis și prin mail și nu trebuie semnat de părți, potrivit legislației europene, dacă este vorba despre un contract la distanță.
Fiind vorba de un contract de adeziune, și acesta ar trebui sa fie disponibil online, pe pagina furnizorului de servicii turistice. Aceste cerințe sunt obligatorii indiferent de modul în care agenția de turism prestează serviciile: în agenție fizică, pe site sau în ambele moduri.
Agenția trebuie să aibă datele la vedere
Găsești toate detaliile despre firmă în pagina de contact.
- denumirea firmei;
- datele de înregistrare la Registrul Comerțului, la ANAF și capitalul social;
- adresa sediului social;
- adresa punctului/punctelor de lucru (dacă este cazul);
- o adresă de e-mail sau un formular de contact;
- un număr de telefon;
- programul de lucru în care se poate suna la telefon.
Citește și:
https://www.click.ro/utile/travel/iata-topul-celor-mai-sigure-agentii-de-turism-din-romania