Cum să-ţi aranjezi mobila ca să nu cadă peste tine în timpul unui cutremur
Cutremurele de mică intensitate sunt, aparent, inofensive. Însă, în timpul producerii acestora, există riscul ca bunurile să-ţi fie distruse. Mai mult decât atât, mobila, aparatura electrocasnică şi decoraţiunile interioare îţi pot pune în pericol viaţa. Iată mai jos câteva sfaturi despre cum să eviţi astfel de pericole.
Un cutremur nu trebuie să fie puternic pentru a produce pagube materiale sau, mai rău, pentru a-ţi pune în pericol sănătatea sau viaţa. Şi la o intensitate mică rafturile suspendate pot cădea, la fel ghivecele de flori sau vreun dulap foarte înalt şi foarte îngust. Uite cum să aranjezi mobila la tine în casă pentru a preveni accidentele.
Evită rafturile suspendate
În sufragerie şi în dormitor este recomandat să nu ai obiecte de mobilier suspendate. În cazul unui cutremur, acestea sunt primele care vor cădea. De asemenea, este indicat ca pe rafturile bibliotecii sau ale dulapului să nu ţii obiecte mari de decor care se pot răsturna. Evită orice decoraţiune din sticlă sau metal!
Ce faci cu aparatura electrocasnică?
Televizorul trebuie aşezat pe o măsuţă specială, cât mai joasă. În cazul unui cutremur mai puternic, există riscul ca televizorul să cadă, să se defecteze sau chiar să producă un scurt circuit.
Evită dulapurile înguste şi înalte
Cunoşti tipul de mobilier, gen dulap, modelul soldat? Evită să cumperi un astfel de corp pentru că este foarte îngust şi foarte înalt. În timpul unui cutremur, riscul să se prăbuşească este foarte mare. Dacă ai deja un astfel de obiect de mobilier, este recomandat să îl alături unui dulap solid sau bibliotecii, pentru o mai bună susţinere din părţile sale laterale. Prinde-l în perete sau de alt obiect de mobilier pentru a fi sigur că nu va cădea.
Nu agăţa oglinda lângă pat
Pe peretele de lângă pat nu agăţa oglinzi sau tablouri. În cazul în care se desprind de pe perete, aceste obiecte de decor îţi pot pune în pericol viaţa. Este recomandat ca peretele din apropierea patului sau a canapelei să fie gol.
Renunţă la mobilierul din sticlă
Uşile din sticlă şi geamurile mobilierului trebuie să se închidă foarte bine. Dacă nu, în cazul unui cutremur, acestea se vor deschide şi este posibil ca sticla să se spargă. Dacă în sufragerie ai vitrină, este recomandat să renunţi la ea. Este foarte sensibilă, foarte instabilă şi, prin urmare, foarte periculoasă.
Obiectele grele, aşezate pe rafturile de jos
Obiectele voluminoase şi grele precum şi recipientele din sticlă sau metal se depozitează în cămară sau în dulapuri pe rafturile de jos. În cazul în care vor cădea de la o înălţime mare, acestea pot produce pagube însemnate. Mai mult decât atât, în căderea lor, borcanele şi sticlele te pot răni grav.
Atenţie la ghivecele cu flori!
Odată cu sosirea sezonului rece, fiecare dintre noi am mutat ghivecele cu flori din balcon în casă. Atenţie însă unde le depozitezi pe parcursul iernii. Ghivecele cu flori nu trebuie aşezate la înălţime pe rafturi, dulapuri sau alte obiecte de mobilier suspendate.
Ce faci dacă ai mobilier cu rotile
Dacă ai mobilă cu rotile de genul dulapurilor, noptierelor sau meselor, încearcă să le fixezi pentru a nu se deplasa în timpul cutremurului. În magazine se găsesc dispozitive – piedică pentru acest tip de mobilă.
Nu agăţa a arme pe pereţi pe post de decoraţiuni!
În cazul în care pe pereţi ai suspendate, ca şi obiecte decorative, arme sau săbii, este bine să le găseşti un alt loc mai sigur. În timpul producerii cutremurului acestea se pot desprinde din cui şi te pot răni grav.