Cum să-ți organizezi eficient bugetul personal – metode la îndemâna ta
Facturile la utilități, întreținerea, hrana, transportul, diverse rate – acestea sunt câteva dintre cheltuielile care te lasă la sfârșit de lună fără prea multe resurse financiare. Dacă mai apare și o situație neprevăzută, atunci lucrurile se complică și mai mult. De împlinirea unor visuri, cum ar fi să călătorești în locuri exotice sau să urmezi pe cont propriu cursuri de limbi străine sau de artă, nici nu poate fi vorba.
Când te gândești la cauza principală de la care pleacă totul, primul lucru care îți vine în minte este că nu ai un salariu suficient de bun. Și totuși, nu e vorba doar despre asta, ci și de modul în care reușești să-ți organizezi bugetul lunar. În cele ce urmează, descoperi câteva metode eficiente în acest sens.
Prioritizează-ți nevoile și cheltuielile
Una dintre condițiile importante care stau la baza organizării eficiente a bugetului este prioritizarea nevoilor și a dorințelor. Cu alte cuvinte, există lucruri care te ajută să supraviețuiești, cum ar fi hrana, apa, produsele de curățenie și îngrijire personală, hainele și utilitățile, și dorințe, precum ieșirile în oraș cu prietenii, vacanțele, cadourile ori renovarea casei. Toate acestea implică anumite cheltuieli, dar pe care le poți gestiona diferit. Dacă ratele la casă sau mașină, întreținerea, facturile, alimentele sunt cheltuieli obligatorii, cele care sunt destinate dorințelor nu sunt neapărat necesare. Prin urmare, pune pe hârtie ce venituri ai, care sunt principalele tale nevoi și cele mai importante dorințe. Apoi, fă un calcul simplu și vezi ce buget ar fi necesar.
Dacă vezi că nu poți acoperi toate cheltuielile pentru a-ți asigura traiul pe care îl vrei, ai la dispoziție mai multe metode, cum ar fi un credit online pentru nevoi personale sau pentru refinanțarea unui credit deja existent. În felul acesta, organizarea bugetului nu îți va părea ca un proces plin de restricții, în care ești nevoit să tot tai de pe listă diverse cheltuieli. Pe de altă parte, un mod foarte simplu de a eficientiza bugetul este să cumperi doar atât cât ai nevoie, să te mulțumești și cu haine care nu sunt neapărat de marcă, dar care au aceeași calitate și utilitate, să gătești acasă în loc să ieși la restaurant, să faci sport acasă, nu la sală. Nu e vorba despre a te priva de anumite plăceri, ci de a te adapta, astfel încât să mai poți pune și bani deoparte.
Organizează-ți un fond pentru situații de urgență
Situațiile de urgență sunt întotdeauna neplăcute pentru că te iau prin surprindere, uneori nici nu știi cum să le gestionezi mai bine și îți mai și dau peste cap toate planurile din punct de vedere financiar. Din această perspectivă, expertii spun că este esențial să-ți construiești un fond de urgențe, nu doar pentru a putea economisi, ci și pentru a-ți îndeplini obiectivele propuse pe termen mediu și lung.
De pildă, dacă vrei să-ți renovezi casa complet anul viitor, faptul că se sparge o țeavă sau că se strică mașina de spălat nu trebuie să reprezinte un impediment. Odată ce ai stabilit care sunt cheltuielile absolut necesare și care nu pot fi ajustate, și care sunt acelea pe care le poți diminua sau chiar elimina, vei putea construi treptat un fond destinat unor evenimente neplăcute. Reține că un astfel de fond funcționează ca o plasă de salvare în momente critice, fără să fie nevoie să te îndatorezi sau să se creeze un dezechilibru financiar puternic pentru a le putea face față.
Alege metodele eficiente pentru economii
Un aspect foarte important când vine vorba de organizarea eficientă a bugetului îl constituie și felul în care economisești. Alege acele instrumente potrivite nevoilor tale, cum sunt conturile curente, depozitele bancare, conturile de credit, pensia privată sau investițiile pe care le poți face în acțiunile unei companii, de pe urma cărora să obții dividende.
Totodată, specialiștii de la Fidelity Investments recomandă ca atunci când îți propui să economisești, să-ți iei o marjă de siguranță de 4-5% în ceea ce privește suma totală anuală. Aceasta, pentru că în anumite luni s-ar putea să nu poți să pui deoparte aceiași bani. Reține că este important să ții cont de acest sfat dacă vrei ca planul tău de economii să funcționeze nu doar pentru câteva luni, ci pe termen lung și fără pauze.
Acordă atenție surselor suplimentare de venit
O altă metodă prin care îți poti gestiona eficient bugetul este să acorzi importanță posibilelor surse suplimentare de venit, chiar dacă până la un moment dat nici nu te-ai gândit că ar putea fi o soluție pentru îmbunătățirea situației financiare. Și nu este vorba doar despre a închiria spațiile pe care nu le folosești, ci și despre a-ți transforma hobby-urile în mici afaceri.
Dacă îți place să gătești, borcanele tale cu gemuri și zacuște ori prăjiturile tale cu creme pot deveni surse de venit suplimentar. La fel, dacă ai înclinații artistice și un simț practic pe măsură, te poți îndrepta spre industria Do It Yourself și să realizezi lumânări și săpunuri handmade.
Organizarea eficientă a bugetului, astfel încât să mai poți pune și bani deoparte, este o provocare, indiferent de veniturile pe care le ai sau de standardul de viață. Însă, cu puțin efort, perseverență, disciplină și ținând cont de câteva metode utile, cum sunt și cele de mai sus, poți realiza ceea ce îți propui, chiar și atunci când intervin situații neprevăzute ce îți dau planurile inițiale peste cap.