Cum se acordă primul ajutor în stopul cardio-respirator?

Ultima actualizare:

    În cazul stopului cardio-respirator, modul în care se face respirație artificială poate face diferența între viață și moarte
În cazul stopului cardio-respirator, modul în care se face respirație artificială poate face diferența între viață și moarte

Stopul cardiac înseamnă oprirea inimii, iar stopul cardio-respirator se produce în momentul în care funcția respiratorie încetează. Puțină lume știe ce trebuie făcut în cazul unui stop cardio-respirator, în care fiecare secundă contează.

Stopul cardiac duce la oprirea respirației după un aproximativ un minut, motiv pentru care de cele mai multe ori se intră în stop cardio-respirator, adică, moarte clinică.

Cum trebuie să vă comportați la stopul cardio-respirator

Există un anumit tipar de comportament în cazul în care sunteți de față la un stop cardio-respirator. Șansele de supraviețuire cresc dacă se începe imediat resuscitarea. Măsurile trebuie aplicate hotărât, altfel șansele bolnavului cu stop cardio-respirator scad.

1. Sunați la 112 și anunțați situația de urgență.

2. Verificați dacă persoana respectivă răspunde când vorbiți cu ea.

3. Eliberați căile aeriene prin hiperextensia capului și ridicarea bărbiei.

4. Verificați dacă persoana respiră sau nu.

Se eliberează căile respiratorii prin ridicarea bărbiei şi hiperextensia capului (înclinarea spre spate) apăsând pe frunte. Pune-ți una dintre mâini pe fruntea victimei, astfel încât degetul mare și cel arătător să rămână libere pentru a putea pensa nasul victimei când i se face respirație gură la gură. În acelaşi timp, cu două degete de la mâna cealaltă ridică bărbia victimei. Dacă victima este inconștientă este posibil ca limba să-i cadă în spate, spre faringele posterior, blocând astfel căile aeriene superioare. Eliberează gâtul de eventualele haine strânse. Îndepărtează orice cauză de obstrucție din gură. Apleacă-te asupra victimei cu fața către torace și ascultă respirația la nivelul cavității bucale a victimei.

Încearcă să simți dacă există schimb de aer apropiind obrazul de nasul şi gura victimei. Observă mișcările pieptului pentru a decide dacă  respiră.  Încearcă să detectezi dacă respiră timp de minim 5-10 secunde! Pulsul se poate simți cel mai bine pe artera carotidă care este situată în șanțul format de unul din mușchii gâtului şi mărul lui Adam. Degetele arătător și mijlociu localizează mărul lui Adam şi vor aluneca lateral pe gât până se simte pulsul în vârful acestora. Această etapa poate fi executată simultan cu verificarea respiraţiei, de asemenea timp de 5-10 secunde.

Cum se face respirația artificială la stopul cardio-respirator

1.Îngenunchează lângă pacient. Cu capul victimei în hiperextensie menţine gura uşor întredeschisă cu o mână, în timp ce cu cealaltă susţii fruntea şi pensezi nasul.

2.Inspiră profund aer, așează-ti etanș gura pe gura victimei și insuflă aer timp de 2-3 secunde;

3.În același timp trebuie să verifici dacă toracele se ridică atunci când insufli. Fiecare respiraţie trebuie să fie suficient de puternică, astfel încât toracele să se ridice.

4.Ține capul în hiperextensie cu bărbia ridicată îndepărtând gura de la gura victimei și lasă ca toracele victimei să revină. Volumul de aer pe care îl insufli este mai important decât ritmul în care îl administrezi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net