Cum sunt testate vaccinurile în ceea ce privește siguranța

Ultima actualizare:

    Vaccinurile trec prin mai multe teste de laborator și studii clinice până când ajung pe piață
Vaccinurile trec prin mai multe teste de laborator și studii clinice până când ajung pe piață

Vaccinurile sunt testate riguros înainte de a putea fi introduse într-o ţară. Medicii experţi şi oamenii de ştiinţă respectă standarde internaţionale stricte pentru a hotărî dacă să aprobe sau nu un vaccin. Specialiștii ne explică cum sunt testate vaccinurile în ceea ce privește siguranța.

Din cele mai vechi timpuri au existat încercări de a preveni bolile contagioase cu mortalitate ridicată, cum ar fi variola. Într-un text din jurul anului 1.500 î.e.n., există descrierea unui procedeu empiric de imunizare împotriva variolei (variolizarea), care îi este atribuit lui Dhanwantari, părintele medicinei vedice.

Vaccinul capătă o explicație științifică în secolul XIX

Dar, abia în a doua jumătate a secolului XIX, fenomenul capătă o explicație științifică. În 1857, Louis Pasteur demonstrează că bolile infecțioase sunt produse de microorganisme, care pot fi crescute și studiate. El formulează teoria germenilor patogeni, în 1864.

În 1876, Robert Koch descoperă agentul etiologic al antraxului (Bacillus anthracis) și, în 1881, agentul TBC, (Mycobacterium tuberculosis).


    Louis Pasteur a creat vaccinul împotriva rabiei, a holerei și a antraxului, în secolul XIX
Louis Pasteur a creat vaccinul împotriva rabiei, a holerei și a antraxului, în secolul XIX

În 1880, Pasteur dovedește că se poate asigura protecție împotriva bolilor infecțioase prin injectarea unor microorganisme atenuate în corp.

După câteva probe reușite pentru prevenirea holerei, antraxului și erizipelului porcin, în 1881, Pasteur, împreună cu Emile Roux, reușește să prepare primul vaccin împotriva antraxului și, în 1885, primul vaccin împotriva rabiei, deschizând calea imunizării active fundamentate științific.

În semn de omagiu față de Edward Jenner, Louis Pasteur propune ca numele de vaccinare să fie extins la toate procedurile de protejare împotriva maladiilor prin inocularea unei substanțe externe.

În timp, știința a căpătat noi valențe, astfel că în zilele noastre cercetătorii au dovedit că pot scoate un vaccin pentru eradicarea pandemiei de Covid-19 în doar câteva luni de muncă.

Aceștia ne asigură că vaccinurile sunt sigure și reduc riscul contractării unei boli, ajutând sistemul imunitar al corpului să crească gradul de protecție împotriva acesteia. Dar, cum sunt testate vaccinurile în ceea ce privește siguranța?

Testarea în laborator

Testarea unui vaccin urmează mai mulți pași până când este scos pe piață. În primul rând, experții testează în laborator sigurața și eficacitatea unui potențial vaccin.

Studiile clinice

Vaccinurile promițătoare intră în studii clinice, în cadrul cărora oamenii se oferă voluntar să le teseteze. Studiile clinice au trei face.

În ultima fază, vaccinurile sunt testate de mii de voluntari diferiți din mai multe țări. Studiile clinice testează în mod riguros pentru a se verifica siguranța și eficacitatea.

Standardul privind siguranța și eficacitatea lor este extrem de ridicat.

Oamenii de știință vin în întâmpinarea nevoii urgente de vaccinuri împotriva Covid-19, realizând simultan unele etape di proces. Asta nu înseamnă că procesul este mai puțin sigur.

Aprobarea vaccinurilor

Medicii experți și oamenii de știință examinează examinează datele din studiile clinice pentru a decide dacă să aprobe un vaccin într-o țară. Într-un stat ar putea fi aprobate mai multe vaccinuri.

Unele dintre ele s-ar putea să fie aprobate pentru anumite grupuri de persoane mai întâi, așa cum s-a întâmplat în cazul AstraZeneca. Înțial, au fost imunizați cu el doar cei de până în 55 ani, după care, după cercetări amânunțite au fost introduși la vaccinare și restul personelor.

De asemenea, un medic se poate asigura că vei primi vaccinul potrivit pentru tine. După ce un vaccin este aproobat, oamenii de știință monitorizează în continuare siguranța lui.  

Asemenea tuturor medicamentelor, vaccinurile pot avea efecte secundare, care în general sunt minore sau temporare. Efectele secundare mai grave sunt extrem de rare.

Este mult mai probabil ca o persoană să fie grav afectată de o boală decât de vaccinul împotriva acesteia.

Citește și: 

Emil Boc s-a vaccinat cu a doua doză a vaccinului AstraZeneca: "Totul a evoluat normal"

Studiu: Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net