Cum te afectează canicula dacă suferi de boli cronice
Sunt zile de foc în toată țara. Temperaturile ajung până la 40 de grade, disconfortul este mare, la fel și riscurile pentru sănătate. În special persoanele care suferă de boli cronice trebuie să se protejeze, să-și ajusteze tratamentul și să fie atente la anumite simptome.
Primul pericol pentru organism, în zilele caniculare de vară, este deshidratarea. În primă fază, se manifestă prin dureri de cap, lipsă de concentrare și de energie, urină închisă la culoare, somnolență. Deshidratarea cronică duce, în timp, la retenție de apă, umflarea picioarelor, probleme cu circulația și cu tensiunea arterială, pietre la rinichi și proasta funcționare a digestiei. Astfel, e bine să consumi cât mai multe lichide bogate în minerale, cât mai multe fructe, legume, iaurturi. Nu aștepta să ți se facă sete. Setea este simptomul care-ți spun că organismul deja e deshidratat.
Persoanele aflate în categoria de risc
Cele mai afectate de caniculă sunt persoanele care suferă de diabet, de boli cardiace, hipertensivii, vârstnicii. „Cei care urmează o anumită medicație, în special hipertensivii și diabeticii, trebuie să fie atenți pentru că tensiunea arterială poate scădea (din pierderea de lichide, din vasodilatație) și atunci s-ar putea ca medicația să trebuiască ajustată. Oamenii cu afecțiuni se pot simți amețiți fie din cauza scăderii tensiunii, fie din cauza unui edem cerebral. El se poate instala când nu există ventilație, când temperaturile sunt foarte mari, cei mai expuși fiind vârstnicii și copiii foarte mici, dar și persoanele cu anumite tulburări psihice. Toți aceștia pot suferi de hipertermie, iar manifestarea e edemul cerebral, cu stare de convulsie, comă, până la stop cardio-respirator”, a declarat la Digi24 Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași.
Ce trebuie să știe cardiacii
Inima în sine este un organ foarte rezistent la condiţii extreme. Câteodată, însă, canicula, variaţiile de temperatură şi deshidratarea o pot afecta periculos. Din cauza deshidratării, sângele devine mai vâscos, se formează cheaguri care pot ajunge la creier, provocând un atac cerebral ischemic. Tot din cauza deshidratării, tensiunea poate scădea exagerat de mult, iar dacă suferi de boală coronariană, scăderea de tensiune poate duce la infarct din cauză că nu mai ajunge suficient sânge la vasele inimii. Leşinurile sunt cauzate tot de scăderea de tensiune. „Pe de cealaltă parte, din cauza disconfortului, tensiunea poate creşte, iar cei care suferă de hipertensiune sau cardiopatie ischiemică riscă hemoragie cerebrală, accident vascular cerebral, infarct”, avertizează dr. Claudiu Chivu, medic primar chirurgie cardiovasculară.
Cele mai importate sfaturi: evitați expunerea la soare între orele 11 – 18, evitați variațiile bruște de temperatură, purtați pălării pe cap, hidratați-vă mai mult și vorbiți cu medicul vostru pentru ajustarea tratamentului!