Cum te fereşti de spărgătorii de case!
Un hoţ profesionist poate trece de cele mai sofisticate încuietori în doar câteva minute. Cu ustensile mici, dar potrivite, aceştia îţi intră în casă fără să facă zgomot. Au la ei chiar şi chei pe care le încearcă până o găsesc pe cea bună. Iar ponderea cea mai mare a infracţiunilor o constituie furtul din locuinţe.
Oricât de în siguranţă te-ai simţi în spatele lăcatelor şi zăvoarelor casei tale, a venit timpul să priveşti altfel vulnerabilităţile sistemelor de protecţie convenţionale. Că sunt noi sau vechi în branşă, spărgătorii de case s-au modernizat şi nu mai vin după ei cu scule mari care să atragă atenţia. Şi dau atacul chiar şi ziua în amiaza mare. Încearcă uşile, iar dacă nu eşti acasă reuşesc să intre în doar câteva minute.
Doi hoţi, prinşi în flagrant
Pe 30 august, un bucureştean, care locuieşte într-un bloc din sectorul 4, s-a trezit că cineva îi umblă la uşă. Era ora 11.40! S-a uitat pe vizor, a văzut doi inşi care meşterau la yală şi a sunat speriat la 112. Poliţiştii de la Secţia 14 s-au mişcat repede, astfel că i-au prins pe hoţi în flagrant. ”I-au prins şi reţinut pe doi bărbaţi cu vârste de 54 de ani şi respectiv 57 de ani, imediat după ce ar fi încercat să pătrundă într-o locuinţă. Aceştia ar fi încercat să pătrundă în apartamentul în cauză prin folosirea de chei potrivite. În urma controlului corporal, au găsit asupra lor mai multe chei, dar şi instrumente artizanale special confecţionate pentru forţarea sistemelor de asigurare a uşilor. Pe numele celor doi, poliţiştii au întocmit un dosar penal, aceştia fiind reţinuţi pentru 24 de ore”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Capitalei.
Au fost arestaţi preventiv, însă nu sunt singurii spărgători de case. Aşa că aveţi grijă! 60% dintre furturi au loc prin efracţie, restul fiind creativitate pură. În plus, infractorii profită de faptul că multe persoane pleacă de acasă şi lasă ferestrele deschise sau stau peste noapte cu uşa deschisă. Iată ce trebuie să faci ca să-ţi ştii locuinţa în siguranţă!
Sfaturi ca să-ţi protejezi locuinţa
- Nu permite accesul persoanelor necunoscute în casă;
- Când pleci, nu lăsa ferestrele deschise;
- Fă-ţi o listă de control cu toate măsurile de siguranţă posibile şi verifică-le înainte de plecarea în vacanţă;
- Evită să vorbeşti despre plecarea în concediu atât în faţa necunoscuţilor, cât şi pe reţelele de socializare;
- Dacă nu petreci noaptea acasă, lasă o lumină aprinsă sau aparat de radio pornit;
- Montează la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate;
- În cazul în care lipseşti pe perioadă mai lungă de timp, roagă-ţi prietenii sau vecinii să treacă pe la tine să-ţi ridice corespondenţa;
- Achiziţionează întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina;
- Cumpără un sistem de alarmă conectat la dispeceratul unei firme de pază;
- Încuitoarea să fie performantă. Hoţii acţionează doar unde există vulnerabilităţi;
- Este important să o montezi corect, în aşa fel încât să nu se permită accesul din exterior la şuruburile de prindere, iar cilindrul să fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui;
- Dacă locuieşti la parter sau la etajul 1, grilajele de la ferestre îi descurajează pe hoţi;
- Solicită administraţiei să monteze un interfon în scară, să doteze cu încuietori uşile de la subsol, ale teraselor sau ale intrărilor suplimentare şi să ilumineze palierele;
- Dacă stai la casă, montează un sistem de supraveghere video în exterior, ia-ţi un câine de pază şi nu depozita la vedere ambalajele unor obiecte de valoare.