Cum te fură Enel la factură dând şpagă şi fără să facă investiţiile promise. Anchetă DNA

Ultima actualizare:

Aceste informaţii regăsesc în referatul procurorilor anticorupţie prin care au cerut arestarea lui Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar şi a lui Florin Gugu – director în cadrul Enel şi a omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, patronul grupului de firme ElectroAlfa Internaţional, conform Adevărul.ro.

„Neasumarea obligaţiilor de investiţii a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României. Astfel, prin intermediul SC Enel Servicii Comune, partea italiană acoperă participaţia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de Enel. Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din ţară a sumelor de bani obţinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani direcţionate către Enel Investment Holding BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam - Olanda, aflată în grupul Enel, sumele de bani revenind în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este statul român, respectiv Enel Muntenia Sud, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene“, se arată în referatul procurorilor.

Astfel, ANRE a descoperit că Enel a taxat de două ori în facturile clienţilor săi certificatele verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă, ceea ce ar fi însemnat scăderea cu 6% a tarifelor. Numai că Dumbrăveanu a obţinut o reducere de doar 1,3%, urmând ca Enel să acorde contracte firmei ElectroAlfa. Referatul mai arată că ElectroAlfa a câştigat ulterior două contracte cu Enel Distribuţie Dobrogea, unul de 277.000 de lei şi altul de 129.000 de lei.

Dumbrăveanu a mai intervenit şi pentru majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi a informat Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual al ANRE. În data de 2 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit în favoarea Enel şi, pe lângă procentul de 1,3%, „a mai dres busuiocul“ şi în cazul sporului de eficienţă la consumul propriu tehnologic, care de la 25% a urcat la 50%.

Enel deţine trei filiale de distribuţie în ţara noastră, respectiv Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud. Investiţiile făcute de companie în reţelele de distribuţie sunt recuperate ulterior de către companie de la consumatori, printr-un tarif impus de către ANRE. Statul se judecă cu Enel la curtea internaţională de la Paris. De-a lungul timpului mai mulţi miniştri au acuzat distribuitorii de energie electrică din România că nu au realizat investiţii în reţele, ultima oară în luna februarie, în timpul ninsorilor care au afectat alimentarea cu energie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net