Cum ţi se amână ratele: o lună iertat, a doua «îngropat»
Băncile din România s-au grăbit să anunţe că amână ratele românilor în vreme de criză, ca exerciţiu de imagine, însă măsura poate ascunde şi un cadou otrăvit: rate cumulate sau plăţi mai mari imediat după ce trece criza, punctează adevarul.ro.
Criza cauzată de coronavirus a făcut ca alte state să-şi ajute cetăţenii prin amânarea plăţii ratelor la bănci. În România, sistemul bancar nu a venit cu o practică unitară, iar fiecare bancă a trebuit săşi sprijine clienţii aşa cum s-a priceput, scrie adevarul. ro. Drept urmare, în ultimele zile, băncile s-au întrecut în anunţuri prin care le transmit clienţilor că le amână plata ratelor la bancă. Ce-a ieşit a fost că unele bănci au găsit soluţii să le dea o gură de oxigen împrumutaţilor, însă altele, cel mai probabil, vor reuşi doar să-i împovăreze după ce trece criza.
CEC Bank a anunţat că este pregătită să susţină amânarea pentru 30 de zile a plăţii ratelor la toate creditele acordate persoanelor fizice. Banca nu va considera că există o întârziere dacă anumiţi clienţi nu vor putea să se deplaseze la bancă. Astfel, clienţii persoane fizice vor putea să-şi plătească ratele oricând, în termen de maximum 30 de zile de la scadenţă. Pentru perioada de amânare de 30 de zile, nu se vor aplica penalităţi, iar clienţii nu vor fi raportaţi la Biroul de Credit. Cu toate acestea, la următoarea scadenţă, clienţii CEC Bank vor trebui să plătească deodată toată suma datorată, şi cea la zi, şi cea amânată, ceea ce va însemna o presiune financiară asupra bugetului personal.
Şi Banca Românească a anunţat o soluţie similară cu cea a CEC Bank. Mai precis, pentru credite ipotecare, de consum cu ipotecă sau nevoi personale, plata ratelor poate fi amânată, dar pentru una sau două luni. Acest lucru înseamnă că ratele nu vor deveni scadente în perioada solicitată. Pentru clienţii care deţin un card de credit, banca extinde automat, până pe 15 mai 2020, perioada de graţie.
Banca Comercială Română a anunţat că poate acorda clienţilor care nu-şi pot plăti ratele trei soluţii: 1. perioadă de graţie de trei luni la plata ratelor de credit, 2. reducerea ratei la credit pe o perioadă limitată de timp, 3. extinderea perioadei de derulare a creditului, pentru a diminua suma lunară de plată. Reprezentanţi ai BCR ne-au declarat că încă au în analiză un pachet de măsuri, însă ratele amânate fie ar putea fi redistribuite pe restul de plată, ceea ce ar însemna creşterea ratei, fie ele vor fi mutate, cel mai probabil cu decalarea graficului de plată. BCR ne-a transmis că nu este o soluţie plata cumulată a ratelor amânate. „Ne gândim la o soluţie care să nu impacteze clientul pe viitor, adică după ce se termină perioada de criză – de o lună, două, trei, cât o dura – ca el să fie afectat fie de dobândă, fie de o rată mult mai mare. Asta nu e o soluţie fezabilă, ci o soluţie de moment, pentru că, după, îl omori pe client”, ne-au spus aceştia.
Raiffeisen Bank a transmis că acei clienţi persoane fizice care au credite în derulare au, majoritatea, posibilitatea prevăzută deja în contracte de a opta pentru o amânare de până la 3 luni la plata ratelor. Totodată, pentru clienţii care nu au o astfel de opţiune, banca a anunţat că va găsi soluţii individualizate. Reprezentanţi ai băncii ne-au transmis că ratele amânate vor fi mutate pur şi simplu la finalul perioadei de creditare.
Banca Transilvania a luat măsuri doar pentru clienţii care deţin carduri de credit şi i-a notificat că va fi extinsă perioada de graţie a plăţii aferente acestora. „Dorim să te scutim de drumuri la bancă şi extindem perioada de graţie la cardul tău până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligaţie de plată în lunile martie şi aprilie. Prima obligaţie de plată o vei avea între 1 şi 25 mai.