Cum vrea să scape Capitala de carantină. Noi reguli sanitare stabilite de premierul Florin Câțu cu autoritățile locale
Filtre preventive în mall-uri, controale mai dure privind respectarea măsurilor sanitare în mijloacele de transport în comun, reguli de acces mai stricte și respectarea regulilor de igienizare în magazine. Sunt câteva dintre măsurile sanitare de urgență stabilite luni, la întâlnirea dintre premierul Florin Câțu, edilii celor șase sectoare și primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a explicat că orașul se găsește din punct sanitar, în aceeași situație în care a mai fost în lunile noiembrie-decembrie ale anului trecut. Primarul general al Capitalei și edilii de sectoarea au venit la cererea premierului Câțu cu mai multe propuneri pentru evitarea carantinei. Iată câteva dintre ele: acordarea unor puteri sporite poliției locale pentru a putea da amenzi în magazine și malluri, instituirea unor filtre preventive la intrarea în malluri și marile magazine pentru a cere păstarea distanțării, restricții de circulație pentru sfârșitul de săptămână și igienizarea vehiculelor STB mult mai des. Această ultimă măsură este foarte greu de aplicat deoarece STB nu are bani pentru externalizarea acestei activități iar salariații consideră degradant să fie detașați pentru spălarea săptămânală a vehiculelor.
Declarația primarului general al Capitalei, Nicușor Dan
”La această discuţie între primul ministru şi primarii din Bucureşti am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureştiului. Sunt două chestiuni. Una – o înăsprire normativă acolo unde nu se respectă legea, pentru că am văzut cu toţii locuri unde nu se respectă legea şi pentru care sancţiunea este foarte greu să fie aplicată, iar acesta este atributul autorităţilor naţionale. În ceea ce priveşte autorităţile locale, controlul pe măsurile care există în acest moment, control pe fiecare din secţiuni şi în cazul Primăriei Capitalei e vorba de poliţia locală şi de transportul în comun. Există raportări pe fiecare dintre linii, acolo unde, din partea operatorului de transport public STB, şoferii ştiu că nepurtatul măştii este mai intens. Şi acolo o să trimitem poliţia locală. Bineînţeles că este şi o oboseală a populaţiei faţă de un an de zile de restricţii. Totul este ca autorităţi şi cetăţeni să fie responsabili şi să trecem cu bine. Mai avem de trecut două luni, pentru că este o cantitate mare de vaccinuri care urmează să vină în România în lunile aprilie-mai. Deci noi trebuie să mai rezistăm partea aceasta de lună martie şi luna aprilie, când un număr mare de români o să fie vaccinaţi”, a declarat Nicuşor Dan conform digi24.ro.
Avertismentele premierului Florin Câțu
Florin Cîțu susține necesitatea schimbării legislației astfel încât agenții comerciali care nu respectă în mod constant regulile sanitare să poată avea activitatea suspendată.”Indiferent câte măsuri va lua Guvernul și câte paturi vor fi suplimentate in spitale, fără implicarea voastră nu vom reuși să trecem cu bine peste valul 3 al pandemiei. Dacă respectăm măsurile de protecție, economia rămâne deschisă și nici nu aglomerăm spitalele. Cred că sunt suficiente motive pentru a face împreună încă un efort, pentru a acționa responsabil. Și să nu uităm că vaccinarea rămâne singura soluție pentru revenirea la normalitate”, a scris Cîțu pe o rețea de socializare
Citiți și
Coronavirus România. Diferența dintre carantină și izolare la domiciliu pe înțelesul tuturor
De ce nu intră Bucureștiul în carantină. Explicațiile lui Raed Arafat