"Cutia neagră”, obligatorie la mașinile noi, din iulie. Cu cât va crește prețul autoturismului

Din vara acestui an, autoritățile europene impun instalarea "cutiei negre" pentru toate mașinile noi. Este, de fapt, un minicalculator de mărimea unui telefon mobil care memorează și stochează date. Specialiștii avertizează, însă că prețul unei autovehicul va crește cu 500 de euro după montarea acestei cutii.

Ce trebuie să aibă în vedere șoferii din vara acestui an Foto: Pixabay.com
Ce trebuie să aibă în vedere șoferii din vara acestui an Foto: Pixabay.com

Ce date înregistrează dispozitivul 

Dispozitivul va înregistra date despre șofer, cum ar fi viteza atinsă, cât de mult a frânat, ori dacă a purtat centura. În cazul unui accident, aceste informații îi vor ajuta pe anchetatori. Măsura este impusă de Comisia Europeană în toate țările membre pentru a crește siguranța în trafic. Este vorba de o cutie cât un telefon mobil, dar un mini calculator care memorează și stochează datele.

Cutia neagră va fi montată obligatoriu pe toate mașinile noi înmatriculate începând cu 6 iulie. Date precum: viteza cu care circulă mașina, cât de tare au fost apăsate pedalele de accelerație și frână, dacă motorul a fost turat, momentul în care au fost declanșate airbag-urile, și dacă au fost purtate centurile de siguranță - vor fi înregistrate când mașina se află în circulație. Datele sunt recuperate însă doar în cazul unui accident.

Ce se întâmplă în cazul unui accident

„Ne ajută să determinăm anumite cauze care au dus la producerea accidentului respectiv, și în felul acesta înregistrează niște date din trafic. Știm foarte bine că sunt mai multe țări, printre care și România, unde accidentele sunt la ordinea zilei, noi suntem chiar pe primul loc. Îi ajută foarte mult pe constatatori în momentul în care se întâmplă un astfel de eveniment să determine niște cauze, și poate, de ce nu, identificarea ulterioară a unor soluții prin care să eliminăm cauzele negative”, a declarat Alexandra Ancuța, asistent universitar la Facultatea de Transporturi pentru stirileprotv.ro. 

În cazul unui accident, cutia neagră va înregistra ultimele 5 secunde înaintea impactului și primele 3 secunde de după. Datele vor putea fi analizate doar de o persoană acreditată, care va merge fizic în locul în care se află cutia.

Mașinile vor fi mai scumpe 

„Constructiv nu este un sistem foarte complex, este integrat în sistemul de control al trancțiunii ESP sau sistemul ABS, suplimentar are o interfață de date, astfel încât un expert după accident să se poată conecta la sistem și să poată să adune datele respective. Politica Uniunii Europene este să introducă treptat aceste sisteme cu toate modelele noi lansate”, a spus un importator manager auto. Potrivit specialiștilor, prețul unei mașini va crește cu cel mult 500 de euro după montarea acestei cutii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net