Schimbări în Codul Rutier. Mulți șoferi vor fi afectați de această decizie

Noile schimbări din Codul Rutier urmează să afecteze mulți șoferi. O nouă propunere legislativă care vizează noi modificări se află, în acest moment, în lucru la Parlament.

Șoferii începători nu vor mai avea voie să conducă mașini puternice / foto: Pixabay
Șoferii începători nu vor mai avea voie să conducă mașini puternice / foto: Pixabay

Una dintre schimbări face referire la relațiile dintre Poliția Rutieră și șoferi: „În vederea stabilirii unor relații civilizate, calme și deschise, autoritatea competentă stabilește reguli de comportament specifice polițistului rutier în relația cu participanții la trafic și le supune Guvernului spre aprobare prin hotărâre”.

Restricții pentru șoferii tineri

Mai mult decât atât, noul proiect de lege vizează și restricții în ceea ce privește mașinile cu motor puternic. Concret, șoferii „cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depășesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice”.

O altă schimbare importantă are legătură cu școala de șoferi. Aici, numărul minim de ore de pregătire teoretică va fi de 25, iar cel de pregătire practică va fi de 45, scrie DCBusiness.

Așadar, potrivit noului proiect de lege, examinarea pentru obținerea permisului de conducere se poate realiza şi de către examinatori, persoane fizice atestate de către autoritatea competentă potrivit normelor de aplicare a prezentei legi, adică examinatorii nu vor fi neapărat doar polițiști.

„Desemnarea examinatorului, angajat al autorităţii competente prevăzute la alin. (1) sau persoană fizică atestată, se realizează prin tragere la sorți”, mai precizează sursa menționată mai sus.

725 de lei amendă și suspendarea permisului pe loc pentru românii care fac asta în trafic

Rămâi pe loc fără permisul de conducere timp de 30 de zile și te alegi cu o amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei dacă vei fi prins că faci această greșeală în trafic.

Mai exact, cei sancționați vor fi șoferii agresivi la volan și care au un anumit comportament în trafic. Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea de către conducătorul unui vehicul pe drumuri publice a unor manevre de natură a pune în pericol siguranța participanților la traficul rutier.

Astfel, potrivit Codului Rutier, sunt vizați șoferii „care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens”.

De asemenea, din categoria conducerii agresive fac parte și întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână sau pornirea de pe loc „cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare”.

Și motocicliștii care vor conduce doar cu o roată pe sol, dar și șoferii care folosesc semnalele luminoase sau sonore pentru a-i face pe conducătorii din fața lor să se dea la o parte, vor fi sancționați.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
lacul care are forma hărții romaniei jpeg
bacnota pe trotuar jpg
plaja mamaia foto Facebook Caelia Beach Mamaia jpg
1 copii scoala gradina legume jpeg
3 argumente care te vor convinge că achiziționarea unei mașini nu este necesară dacă locuiești în București jpeg
imperiul roman jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
revolut jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net