Cutremur puternic în România. Zonele afectate de seismul cu magnitudinea de 4,9 grade

Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 4.9 pe Richter s-a produs, luni după-amiază, în județul Gorj. Seismul a avut epicentrul în apropiere de localitatea Arcani. Potrivit specialiștilor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul a avut intensitatea 5 pe scara Mercalli.

S-a produs un nou cutremur cu magnitudinea de 4.9 pe Richter Foto: Pixabay.com
S-a produs un nou cutremur cu magnitudinea de 4.9 pe Richter Foto: Pixabay.com

Unde s-a resimțit cutremurul 

Din primele informații, cutremurul s-a produs la ora 16:02, la adâncimea de 15 kilometri, fiind așadar un seism de suprafață. Cutremurul s-a produs la 16 kilometri NV de Târgu Jiu, 66 kilometri NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 kilometri S de Hunedoara, 84 kilometri S de Deva, 97 kilometri E de Resița și 99 de kilometri V de Râmnicu Vâlcea.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) raportează că, până la ora transmiterii acestei știri, nu au existat apeluri la 112. Un cutremur de 5 pe scara Mercalli este simțit aproape de toți oamenii. Se pot produce ușoare degradări ale tencuielilor, iar unele obiecte instabile se răstoarnă.

După cutremurul de 5.7 din 14 februarie 2023 s-au produs peste 1.000 de replici în Gorj, iar specialiştii  INFP au atras atenţia că în următoarele săptămâni vor fi multe cutremure în această zonă. Deși numărul seismelor descreşte, nu același lucru se întâmplă și cu magnitudinea lor.

Alt cutremur în Gorj, 14 februarie

Un alt cutremur s-a produs în România pe 14 februarie 2023. Potrivit Centrului Seismic Mediteranean, la ora 15.16 s-a produs un cutremur de 5,7 Richter (iniţial evaluat la 5,8), în apropiere de Târgu Jiu. Cutremurul a fost resimţit și în Bucureşti şi în alte judeţe ale ţării.

Seismul a fost urmat de cinci replici, cu magnitudini între 2,8 şi 4,2 pe Richter. Un grup operativ de monitorizare a sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă a fost activat atunci la MAI. 

Cutremur în Turcia

Pe 6 februarie au cutremur de 7,8 a lovit Turcia și Siria. Mai mult de 55.700 de persoane au fost ucise și peste 130.000 au fost rănite.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net