Blestemul cutremurelor lovește din nou Turcia. Încă un seism s-a produs astăzi

Turcia este zguduită de un nou cutremur, iar șirul seismelor, care se produc cu atât de multă frecvență, provoacă panică în rândul locuitorilor ce de atâtea săptămâni, stau cu spaima în sân și cu trauma tragediei din data de 6 februarie. În această dimineață, în jurul orei 08:00 s-a mai produs un cutremur în provincia Kahramanmaraș. Ce magnitudine a avut, aflați acum!

Un nou cutremur s-a produs în Turcia
Un nou cutremur s-a produs în Turcia

Seismul cu magnitudinea de 4.1 pe scara Richter vine la doar câteva zile după ce tot în această provincie turcă a avut loc un seism, culmea, cu aceeași magnitudine, dar care de data aceasta s-a produs la o adâncime de 5 kilometri! Și cum groaza oamenilor nu ar fi fost îndeajuns, acesta a fost urmat de mai multe replici mai mici, prelungind spaima. Mai mult, în cursul nopții a avut loc o serie se seisme, urmate de replici. 

Când ne gândim la situația locuitorilor din Turcia care trăiesc o situație de coșmar, nu putem avea decât multă compasiune și speranță că teroarea lor se va termina curând. 

GIF clădiri prăbușite în Turcia

În ajutor vin experții britanici

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a avut loc pe 6 februarie în sudul Turciei, în apropiere de granița cu Siria, și a fost urmat de replici puternice. Peste 50.000 de persoane și-au pierdut viața în regiune, în urma prăbușirii clădirilor. În urma dezastrului, au fost examinate reglementările privind construcțiile și practicile de construcție din Turcia, astfel că o echipă de ingineri constructori și ingineri civili din Marea Britanie a mers în Turcia pentru a ajuta la investigarea pagubelor provocate de cutremurul de luna trecută, conform BBC. 

Clădiri care se prăbușesc în Turcia după cutremur - GIF

Cum ajută britanicii, în contextul cutremurelor din Turcia

Aceștia colectează date geologice și efectuează evaluări detaliate pentru a afla de ce s-au prăbușit atât de multe clădiri. Lucrul cu colegii lor turci a scos la iveală exemple de construcții necorespunzătoare, în care de pildă, s-au folosit pietricele mari amestecate în beton, lucru ce slăbește rezistența. Mai mult, în urma probelor de beton prelevate de la o clădire prăbușită din Adiyaman s-a descoperit că aceasta conține pietre de 6 cm lungime. Se pare că acestea proveneau dintr-un râu din apropiere și au fost folosite pentru a îngroșa betonul. În plus, barele de oțel din interiorul betonului, care au rolul de a-l întări, s-au dovedit a fi netede în loc să fie striate. Acest lucru înseamnă că betonul nu se agață de ele, slăbind evident, structura.

Cercetările sunt efectuate de către Echipa de cercetare pe teren a ingineriei cutremurelor (EEFIT). Grupul include experți din industrie, precum și cadre universitare de renume și a efectuat evaluări ale cutremurelor majore din ultimele trei decenii. 

Aceștia își vor combina concluziile cu cercetările efectuate de echipele turcești și de alți ingineri structurali, cu scopul de a trage învățăminte din cutremur și de a găsi modalități de îmbunătățire a construcției clădirilor pentru a le face mai rezistente.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
bebelus jpg
pensie jpeg
invitatie de nunta jpg
Prințul William în noiembrie 2023  foto   GettyImages jpg
eruptie vulcan jpg
bataie bici campanie sibiu jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net