Un nou cutremur în România. Unde s-a înregistrat seismul de 4,1 grade pe scara Richter
Un nou cutremur cu o magnitudine de 4,1 grade pe scara Richter a avut loc, miercuri dimineața, în județul Gorj. Epicentrul a fost localizat în comuna Runcu, scrie adevărul.ro.
„În ziua de 22.02.2023, 08:25:59 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km.
Cutremurul s-a produs la 104km SV de Sibiu, 108km NV de Craiova, 140km V de Pitești, 163km SE de Timișoara, 180km S de Cluj-Napoca, 181km SE de Arad, 199km V de Brașov, 215km E de Belgrad, 219km E de Zemun, 227km V de Ploiești“, a transmis Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Săptămâna trecută, două seisme de 5,2 și 5,7 grade au avut loc în județul Gorj și au provocat stricăciuni la mai multe clădiri.
Gorjenii sunt speriați de aceste seisme și mulți dintre ei s-au mutat la casele pe care le dețin la țară.
Peste 800 de evenimente seismice au avut loc în județul Gorj în ultimele 9 zile.
Cutremurele din Gorj îngrijorează specialiștii
Specialiștii în seismologie au fost luați prin surprindere de faptul că cele mai recente cutremure din România au avut loc în Oltenia, în județul Gorj, având în vedere faptul că zona respectivă nu este considerată vulnerabilă din acest punct de vedere.
Cu toate acestea, după ce seismele au creat daune incredibile, zeci de locuințe și edificii fiind avariate, România ar putea fi ținta unor noi fenomene rare, care nu s-au mai manifestat de mii de ani.
Vlad Manea, doctor în geodinamică la Universitatea Caltech, în Statele Unite ale Americii, profesor și cercetător în Mexic și Japonia, a explicat pentru adevărul.ro că problema cutremurelor ar putea fi urmată de eruperea unui vulcan.
Desigur, spre deosebire de Islanda, România nu este o țară cu vulcani activi, aceștia fiind stinși în urmă cu mii sau chiar zeci de mii de ani. Cu toate acestea, specialistul a detaliat ce s-ar putea întâmpla, în cazul în care un asemenea scenariu s-ar putea adeveri.