Povestea Zurei, câinele care a salvat vieți de sub dărâmăturile din Turcia

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Cățelușa Zura și „partenerul" ei, Romică Daniel Chințoi, au fost una dintre echipele de salvatori români care au mers în Turcia după cutremurul din 6 februarie.

Zura și Romică, în Turcia Foto: Facebook
Zura și Romică, în Turcia Foto: Facebook

De curând, Zura s-a întors acasă. Cățelușa-salvatoare și-a însoțit stăpânul în Turcia, după devastatorul cutremur din 6 februarie. Zura și Romică erau pregătiți de tot ce este mai rău. Au lucrat fără oprire pentru a salva vieți de sub clădirile prăbușite.

Romică Daniel Chințoi, voluntar la Clubul "Câinilor Utilitari", a vorbit în exlusivitate pentru Click! despre toată experiența trăită acolo. Un adevărat coșmar! ,,Când am ajuns, am văzut distrugere totală. Orașe la pământ. Puținele clădiri care mai erau în picioare trebuiau și alea distruse, pentru că nu mai prezentau siguranță", și-a început Romică povestea.

Zura a ieșit din prima zi la căutări

,,Eu și colegul meu, Mihai, împreună cu câinii noștri, Zura și Achim, am ajutat la cercetarea zonelor care prezentau interes din punct de vedere al vieților omenești. Acolo, noi mergeam cu câinii, cu camere, cu senzori acustici, în speranța că vom putea descoperi chiar și cele mai mici semne că cineva ar putea fi în viață, ca să poată să sape colegii de la IGSU.

Săpatul acesta implică o zonă foarte mare, iar dacă sapi la nimereală, poți să riști să pui viața oamenilor în pericol. În afară de victimele pe care le vezi, și le auzi țipând, sunt și victime inconștiente. Și ne folosim de nasul câinilor, care este foarte sensibil, ca să identificăm locul", a explicat Romică Chințoi.

Zura, câine de salvare Foto: Facebook
Zura, câine de salvare Foto: Facebook

,,În prima zi, am reușit să scoatem câinii la câteva căutări, am găsit zone de interes, pe care le-am transmis mai departe, iar colegii au intervenit în baza informațiilor primite. Au fost descoperite victime în dărâmături și au fost extrase.

În primele zile, am depistat sub o clădire dărâmată un bărbat, de 40 de ani, avea grinda căzută pe picior. Și copii au fost salvați. Se auzeau țipând. Am găsit un copil de 16 ani. Povestea că juca fotbal, îi plăcea, însă s-a ales, acum, cu răni la picioare, săracul. Tragic", mai spune Romică.

Stăteam multe ore în teren. Ne era frig și foame

,,Zura s-a descurcat foarte bine, a intrat cu mult curaj în cercetări. Noi am lucrat în echipe. Trimiteam un câine, iar dacă vedeam că locul prezenta interes, trimiteam un al doilea câine, asta ca să confirmăm, să avem informații sigure, să putem să-i anunțăm pe cei de la IGSU.

Nu ne-a păsat că ne este frig sau foame. Și ce frig am tras în primele două zile. Nu se găsea motorină. Au surse bune de căldură, însă ele funcționează pe motorină. Combustibil care era folosit și la transport.

Stăteam multe ore în teren cu Zura și ne era greu să ne transportăm de colo-colo. Toți salvatorii aveam echipamente grele. Plus că erau și alte scule de 200 de kilograme, generatoare, lumini, un felinar imens, tot felul de obiecte care erau necesare", a spus salvatorul voluntar.

image

„M-am panicat când am văzut amploarea dezastrului"

,,Sunt foarte mândru că am putut ajuta, împreună cu Zura. A fost harnică, și-a făcut treaba, s-a dus în toate zonele de cercetare. A intrat cu curaj, așa cum a fost învățată la antrenamente. Vreau să vă spun că odată ajunși acolo, m-am panicat când am văzut amploarea dezastrului. Subliniezm că noi ne antrenăm acasă, dar nu e totuna. 

Noi nu avem, în România, un poligon care să simuleze nouă etaje de dărâmături, așa cum era situația din Turcia. Noi ne antrenăm serios, însă nu poți să fii pregătit pentru situația reală. E complicat, oricum. Noi am mai fost în Albania, însă acolo am văzut niște case dărâmate. Nimic nu se compara cu Turcia", a explicat Romică, stăpânul Zurei. 

Zura, câine de salvare, trimis în Turcia Foto: Facebook
Zura, câine de salvare, trimis în Turcia Foto: Facebook

Am în minte imaginea oamenilor care suferă

,,În concluzie, sunt mândru de mine și Zura, dar cumva sufletul meu este trist. Mi-a rămas întipărită în minte imaginea oamenilor care suferă. Asta te macină. Te pui în locul omului care își căuta familia. Părinții care își găseau copiii înfășurați în pături, este sfâșietor. Am încercat noi să ne închidem partea asta emoțională, ca să ne putem face treaba, dar a fost greu. Te coplește totul", a spus Romică Chințoi pentru Click!.

Cățelușa a fost așteptată cu bucurie acasă mai ales de Billy, celălalt câine al familiei Chințoi, dar și de bebelușul care are trei luni. „De când a venit, Zura doarme în continuu. Iar bebe e fericit că s-a întors ham-ham acasă. Zura e topită după copii și doarme numai cu cea mică”, ne-a mărturisit Alina Chințoi, soția lui Romică.

Zura și Billy, câinii familiei Chințoi Foto: Facebook
Zura și Billy, câinii familiei Chințoi Foto: Facebook

În urma cutremurul de pe 6 februarie, care a lovit Turcia și Seria, peste 41.000 de persoane și-au pierdut viața. Echipele de salvatori români au ajutat la scoaterea de sub dărâmături a zeci de oameni, iar la plecarea din Turcia au fost aplaudați de localnici în semn de recunoștință.

În urma cutremurul de pe 6 februarie, care a lovit Turcia și Seria, peste 41.000 de persoane și-au pierdut viața. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net