Cutremur de 5.2 grade pe scara Richter, în Oltenia. Seismul a avut și 2 replici puternice!

Ultima actualizare:

Luni după amiază, un cutremur de 5.2 grade pe scara Richter s-a produs în România, în zona Olteniei. Seismul a avut loc la ora 16:58 și a fost urmat de 2 replici.

cutremur seism romania harta shutterstock 2122729157 jpg

Un nou cutremur s-a produs în România, în urmă cu puțin timp. Seismul a fost înregistrat la ora 16:58 și a înregistrat o magnitudine de 5,2 pe scara Richter.

Cutremur în România, în zona Olteniei

Conform informațiilor oferite de Institutul pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs în județul Gorj, zona Olteniei, la o adâncime de doar 13,2 km. A fost urmat de 2 replici puternice, una de 3 grade pe scara Richter și alta de 2.4. 

„În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti.”, anunță INFP. 

Când preconizează Gheorghe Mărmureanu că se va produce un cutremur major în România

Acum ceva timp, Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre posibilitatea ca în România să se înregistreze, din nou, un cutremur devastator, similar cu cel produs în 1977. 

Citește și - Scenarii pentru România în cazul unui seism devastator! Ce s-ar întâmpla în țara noastră

„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a explicat Gheorghe Mărmureanu pentru DCNews.

 „Africa se va rupe în două, de la nord la sud; partea estică, împreună cu insula Madagascar, se va deplasa de India; partea vestică se va apropia tot mai mult de Europa (Spania, Franța), unindu-se la un moment dat și făcând să dispară Marea Mediterană”, a mai adăugat specialistul. 

Cutremur devastator în România, în 1977

Pe 4 martie 1977, România s-a cutremurat din toate temeliile. Seismul a durat 56 de secunde și a fost suficient încât să distrugă numeroase clădiri din București și să ducă la moartea a 1.578 de persoane la nivel național. 

„Primele ştiri parvenite în străinătate despre cutremur au avut două surse principale. Cea dintâi au constituit-o informaţiile provenind direct din România, pe canalele oficiale româneşti, prin declaraţiile unor ambasade având sediul în Bucureşti, prin relatările unor martori oculari, reluate de posturile de radio şi televiziune, de ziare şi alte organe de presă, de toate agenţiile naţionale şi internaţionale de presă.

A doua sursă au constituit-o staţiile seismice de diferite tipuri dispuse în cele mai diferite puncte ale globului care, datorită energiei seismice colosale eliberată din adâncurile focarului vrâncean şi forţei uriaşe a exploziei provocate de ruptura plăcilor tectonice aflată la originea cutremurului, au putut măsura cu mare precizie parametrii şocului seismic principal, parametri care arătau că a avut loc cel mai puternic cutremur de pământ din acest secol dintr-o zonă populată a Europei: 7,2 - 7,3 pe scara de magnitudine Richter”, se arată în cartea „4 martie 1977. Secunde tragice, zile eroice. Din cronica unui cutremur”. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net