Dacă nu faci asta azi, primești amendă! Ultima șansă

Ultima actualizare:

Persoanele care realizează venituri din chirii sau alte activități trebuie să depună anual Declarația Unică. 25 mai e ultima zi în care se poate completa și depune formularul. Uite ce amenzi riscă cei care omit acest pas.

Cei care nu depun Declarația Unică vor primi amenda prin Poștă
Cei care nu depun Declarația Unică vor primi amenda prin Poștă

Dacă ai realizat - individual sau în asociere - venituri /pierderi în România sau în străinătate și datorezi impozit pe venit sau contribuții sociale obligatorii, e important să știi că doar până miercuri, 25 mai, mai poți depune Declarația Unică. 

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Cum depui Declarația Unică

Pentru a economisi timp, ANAF recomandă depunerea declarației prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual" (SPV), disponibil pe site-ul anaf.ro.

Citește și: Impozitarea diferențiată și sectorul IT: Cât de tare va influența piața introducerea cotei de taxare progresivă

Declaraţia unică poate fi depusă şi pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Contribuabilii trebuie să știe că formularul poate fi depus şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

Citește și: Profesorii, obligați să-și declare veniturile din meditații la ANAF. Până când poate fi depusă cererea

Pentru mai multe informații, reprezentanții ANAF au pus la dispoziția publicului un număr de contact. Dacă ai întrebări sau neclarități cu privire la modul în care se depune Declarația, poți apela 031.403.91.60 pentru informații suplimentare.

Poți redirecționa o parte din impozite

Plătitorii de taxe și impozite trebuie să mai știe că au posibilitatea de a direcționa până la 3,5% din suma impozitată de stat pentru a susține entitățile nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.

Cererea de redirecționare se face atât prin Formularul 230, cât și prin intermediul DU (Declarația Unică), completând datele ONG-ului în contul căruia se dorește redirecționarea banilor. 

Amenzi pentru neconformare

Amenda pentru cei care fie nu depun voit, fie uită să depună Declarația Unică este de până la 500 de lei/persoană. 

"Nedepunerea "Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, până la data prevăzută în legislația fiscală, se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei”, stipulează legea. 

Potrivit ANAF, contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net