De acum, toți pensionarii pot fi executați silit. Iată cum a fost posibil!

Ultima actualizare:

    Pensionarii datornici pot rămâne și fără bruma de bani
Pensionarii datornici pot rămâne și fără bruma de bani

Veste proastă pentru cei mai săraci bătrâni! Statul îi poate executa chiar și pe românii care primesc de la stat pensia minimă. Acest lucru este posibil de când ajutorul a crescut de la 520 la 640 de lei.

Pensionarii care aveau până la 1 iulie o pensie minimă garantată de 520 de lei nu puteau fi executați silit de către Fisc, bănci sau alți creditori. Erau protejați de o prevedere din Codul de Procedură Civilă care spune că doar veniturile care se află sub pragul de jumătate din salariul minim net pe economie nu pot fi poprite.

În prezent, minimul este de 1.162 de lei și pot fi urmărite veniturile ce depășesc 581 de lei. Și cum pensia garantată a crescut la 640 de lei, de acum toți bătrânii care au datorii se pot aștepta oricând să le fie trimiși pe cap executorii judecătorești.

Primele executări silite, în septembrie

În calitate de terț poprit, Casa de Pensii este obligată de lege să înregistreze popririle pe pensii care vin de la diverși creditori.

Primele rețineri vor fi instituite începând de luna viitoare.

Beneficiază de pensie socială minimă garantată pensionarii sistemului public cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie.

Asta doar dacă nivelul cuantumului pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale. În jur de 400.000 de români trăiesc lunar din bruma de bani de 640 de lei.

Pensia privată nu poate fi executată silit

Nu toate lucrurile noastre și nu toate veniturile pe care le avem pot fi executate silit. Un astfel de exemplu, îl reprezintă banii din cont pentru pensia privată obligatorie.

Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat stabilește foarte clar că aceștia nu pot face obiectul unei popriri, orice astfel de măsură fiind nulă.  

”Activul personal este insesizabil, neputând face obiectul nici unei măsuri de executare silită”, scrie în  legislație. Nici banii care merg pentru pensiile facultative nu pot fi urmăriți silit.

Ce bunuri nu pot fi executate silit?

- bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului şi obiectele de cult, dacă nu sunt mai multe de acelaşi fel;

 - obiectele absolut necesare persoanelor cu handicap şi cele destinate îngrijirii bolnavilor;

 - alimentele necesare pe timp de trei luni (dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, nu pot fi urmărite nici alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obţinerii mijloacelor de subzistenţă şi furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă);

 - combustibilul necesar pentru trei luni de iarnă;

 - scrisorile, fotografiile şi tablourile personale sau de familie şi altele asemenea;

 - bunurile declarate neurmăribile în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net