De astăzi, gazele ar trebui să se ieftinească cu 15-20%. Ce trebuie să știe consumatorii

Ultima actualizare:

    După liberalizarea pieței, gazele ar trebui să fie mai ieftine
După liberalizarea pieței, gazele ar trebui să fie mai ieftine

De astăzi, 1 iulie, gazele către consumatorii casnici ar trebui să se ieftinească cu 15-20%, odată cu liberalizarea pieței. Ministrul Economiei, Virgil Popesscu, i-a amenințat pe marii furnizori că dacă nu iau măsuri în acest sens, statul va interveni în piață.

Sunt presiuni mari pentru ieftinirea gazelor de la 1 iulie. Engie și E.On sunt amenințate cu noi taxe, noi legi și controale de la Concurență, dacă țin în continuare tarifele ridicate. În mod normal, acestea ar fi trebuit să le facă oferte abonaților, dar la prețuri mai mici.

În schimb, au încheiat contracte de la 1 iulie, când s-a liberalizat piața, la aceleași tarife de până acum, stabilite în regim reglementat. Asta, deși prețul de achiziție al gazelor este mai mic.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, îi amenință pe marii furnizori de gaze că se vor lua măsuri, dacă nu reduc tariful la gaze
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, îi amenință pe marii furnizori de gaze că se vor lua măsuri, dacă nu reduc tariful la gaze

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune că este o golănie ce fac furnizorii. Spune că a discutat cu Consiliul Concurenței pentru a găsi o modalitate de intervenție pentru a limita adaosurile, iar Guvernul ar putea aproba o ordonanță de urgență în acest sens.

"Mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către cel industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ. Dacă nu, am discutat cu Consiliul Concurenţei şi avem modalitate de intervenţie, pe Legea Concurenţei, nu-i vom lăsa ca profitul pe care l-ar putea obţine din diminuarea preţului la gaze, tot pe seama producătorilor, pentru că tot producătorii vor fi cei fraieriţi, de data asta preţul este jos şi n-ai ce să-i faci... Ne vom asigura că acea diferenţă se va regăsi în jos în factură. Avem instrumente pe Legea Concurenţei. Am discutat deja cu Consiliul Concurenţei, el urmăreşte foarte bine comportamentul în piaţă al jucătorilor furnizori de gaze, şi vom lua măsuri: vom interveni în Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, şi le vom limita adaosurile, dacă vor distorsiona piaţa şi nu vor înţelege că nu poţi să exploatezi acest moment pe seama producătorilor şi a consumatorilor”, a transmis demnitarul.

Ministrul Economiei spune că prețul gazelor pe piață este foarte mic

Acesta precizează că în prezent preţul gazelor naturale în hub-ul de la Baumgarten este foarte mic, de aproximativ 25 de lei/ MWh. De astăzi, 1 iulie, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Acestea sunt libere pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Potrivit ANRE, clienţii ar fi trebuit să găsească o ofertă care să le satisfacă cerințele și să fi încheiat până ieri noul contract cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați.

Dacă nu au făcut-o, au rămas la vechiul furnizor, dar pot decide să plece în orice moment.  Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizar..., sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play. După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net