De câți ani de vechime în muncă ai nevoie ca să primești pensie în România

Ultima actualizare:

Începând cu data de 1 septembrie 2024, România va implementa o nouă lege a pensiilor, aducând modificări semnificative în sistemul de acordare a pensiilor. Deși legea are mici excepții, care au intrat deja în vigoare la începutul acestui an, una dintre schimbările majore vizează vârsta de pensionare pentru femei.

Pensionar. Foto: arhiva.
Pensionar. Foto: arhiva.

Care este vârsta de pensionare pentru femei

Conform noilor reglementări, vârsta de pensionare pentru femei va înregistra o creștere, impunându-le acestora să muncească mai mult decât în prezent. Potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, până în 2030, vârsta de pensionare pentru femei va ajunge la 63 de ani și ulterior la 65 de ani până în 2035.

"Este important să știți că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar. Am introdus în lege un articol care prevede că aceasta nu va putea crește decât dacă speranța de viață crește semnificativ. Probabilitatea este aproape zero. Singura excepție este vârsta de pensionare pentru femei, o condiție impusă prin PNRR-ul negociat în 2021", preciza ministrul Muncii.

Criterii de acordare a diferitelor tipuri de pensii

1. Pensia pentru limită de vârstă

Pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzute de lege la data pensionării.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, aplicabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor criterii este realizată printr-o creștere graduală, conform programului detaliat în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

2. Pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate este destinată persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă. Aceasta se acordă în urma unor boli obișnuite, accidente neprofesionale, accidente de muncă, bolile profesionale, neoplazii, schizofrenie, și SIDA, indiferent de stagiul de cotizare realizat.

Beneficiarii includ persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din diverse motive, inclusiv accidente de muncă, boli profesionale, serviciu militar sau participare la evenimente revoluționare.

3. Pensia de urmaș

Pensia de urmaș se acordă copiilor și soțului supraviețuitor în cazul decesului asiguratului sau pensionarului. Aceasta depinde de vârsta copiilor și de durata căsătoriei în cazul soțului supraviețuitor.

4. Pensia de serviciu

Pensia de serviciu se acordă anumitor categorii de beneficiari, cum ar fi judecători, procurori, personalul juridic, și alții, în funcție de vârstă și vechimea în funcție.

5. Pensia anticipată

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare.

6. Pensia anticipată parțială

Pensia anticipată parțială se acordă cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net