Ce pensie vor avea românii care au lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie. Anunțul ministrului Muncii

Potrivit noii legi a pensiilor, românii care au muncit pe salariul minim pe economie vor beneficia de o pensie mai mare, în contextul majorării acestora. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, marcând, într-adevăr, o schimbare semnificativă  în modul în care se calculează pensiile în România.

Vești bune pentru pensionari Foto: Shutterstock
Vești bune pentru pensionari Foto: Shutterstock

Pensii care cresc după recalculare

Românii așteaptă nerăbdători recalcularea pensiilor. Aceștia speră ca veniturile lor să crească semnificativ după recalcularea promisă de Guvern, iar veștile par bune. Autoritățile în domeniu susțin că sumele se vor majora considerabil, scrie Antena3 CNN.ro.

„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei, şi avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţie plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiind dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021, sau au fost majorate în luna septembrie. Şi atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor”, a afirmat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Cât va lua un senior care a avut un venit minim 

Apar îngrijorări, însă în rândul persoanelor care au lucrat toată viața doar pe salariul minim pe economie, și care nu au speranțe prea mari după recalculare. Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a explicat cât va câștiga un român care a contribuit 35 de ani la sistemul public de pensii, dar a avut un venit minim.

„Aici vom avea o creștere semnificativă a pensiilor. Pe simulările de la Casa Națională de Pensii, un angajat cu 35 de ani pe salariul minim, de la indemnizația minimă, cu punctele de stabilitate nu va mai fi în această situație. Deci de la 1281 de lei, după recalculare ar avea o creștere de peste 80%. Este foarte important, pentru că în indemnizația minimă socială aveam și pensionari cu 15 ani, dar și pensionari cu stagiu complet de 35 de ani, dar au avut salarii mici și erau încadrați tot în acea indemnizație minimă. Și aici se văd efectele benefice, mergem într-o zonă unde, dacă ai muncit mai mult, primești mai mult.

Este foarte important că acum deja vedem o reglementare în vigoare, care a ajuns la maturitate. Deja Inspecția Muncii a explicat angajatorilor că trebuie acordate aceste majorări. Față de ianuarie 2023, avem cu 300.000 mai puțini angajați plătiți cu salariul minim. Aici este vorba și despre competențele angajaților, astfel încât angajatorii să fie interesați să îi plătească mai mult. Avem proiecte ce țin de ucenicie, de primul loc de muncă și de competențe digitale, verzi și lingvistice, astfel încât să creștem nivelul de pregătire, astfel încât să se întâlnească pretențiile angajatorilor cu cele ale angajaților și să avem o piață a muncii mai puternică”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Cine beneficiază de pensia minimă în România

Potrivit legii, de pensia minimă pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net