De ce AstraZeneca nu e recomandat persoanelor de peste 55 de ani
În România, serul de la AstraZeneca se administrează doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Nu mai tineri, nu mai bătrâni. De ce ar fi periculos pentru celelalte categorii de vârstă? Ne explică Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Conform producătorului, AstraZeneca nu se recomandă persoanelor de peste 65 de ani. România a luat măsuri suplimentare de prevenție și a decis să coboare limita de siguranță de la 65 chiar la 55 de ani. Să fie acest ser mai „ineficient” decât celelalte două administrate la noi în țară (Pfizer și Moderna)? Răzvan Cherecheș susține că decizia de a impune o limită de vârstă s-a luat pur și simplu din cauză că în grupul de studiu nu au fost suficienți vârstnici.
De ce AstraZeneca nu e recomandat vârstnicilor
„De ce nu se administrează vaccinul AstraZeneca persoanelor de peste 65 de ani? Pentru că nu știm cât de eficient e în cazul lor. În faza a treia de testare, jumătate dintre persoanele de peste 65 de ani au fost vaccinate, jumătate nu. Dintre cele vaccinate, doar o persoană s-a infectat. Dintre cele nevaccinate, tot o singură persoană s-a infectat. Diferența este că persoana vaccinată și infectată nu a avut simptome, pe când cea nevaccinată a prezentat simptome severe. Dar, fiind o singură persoană din ambele grupuri, nu se poate trage o concluzie privind eficacitatea vaccinului, comparând cele două grupuri. Concluzia: nu putem spune că vaccinul AstraZeneca NU FUNCȚIONEAZĂ la persoanele de peste 65 de ani, ci doar că nu avem suficiente date pentru a ști dacă și cum funcționează. Mai există un studiu unde au fost vaccinate 560 de persoane, din care 400 au avut vârsta peste 55 de ani. 100% dintre ele au avut un răspuns imun. Dar acest lucru nu se spune nimic legat de ce se întâmplă când aceste persoane sunt expuse la infecție”, a explicat Răzvan Cherecheș într-un video postat pe pagina sa de Facebook.