De ce au succes teoriile conspirației și cum ne apărăm de epidemia fake news
Teoriile conspirației nu au apărut acum, cu pandemia de coronavirus. De multă vreme, probabil pentru a găsi o explicație la vreun fenomen sau vreo acțiune a autorităților, mulți oameni au ajuns să creadă sau să țeasă povești incredibile pe baza unor date despre care, în mediul lor le consideră adevărate. Specialiștii spun că de epidemia fake news ne putem apăra doar prin educație. Întotdeauna trebuie să luăm informații din surse credibile.
”Coronavirusul nu există, e un complot la nivel mondial”, ”Ne mint că este o boală gravă dar de fapt oamenii mor din cauza altor boli”, ”Cei sănătoși nu se pot infecta”, ”Dacă bem alcool ne ferim de coronavirus”, sunt doar câteva dintre informațiile false care se răspândesc la fel de repede ca pandemia de COVID-19. Iar mulți oameni chiar cred în ele și le spun mai departe cu convingere.
Specialiștii spun că teoriile conspirației se bazează pe aceleași principii, tocmai de aceea prind așa de bine.
Într-un interviu acordat Digi 24, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că „Teoriile conspirației sunt aceleași, doar se readaptează permanent. Înainte era KGB, acum e altceva, dar din aceeași zonă”. Scopul acestor campanii este de a destabiliza, indiferent că e vorba de SUA sau de Europa. Expertul a făcut trimitere la recentele teorii că Bill Gates este la originea pandemiei de coronavirus care a blocat planeta, dar el este doar cel mai nou instrument folosit de cei care propagă astfel de teorii. „Bill Gates este sosia lui George Soros, care la rândul lui era sosia evreilor oprimați de naziști”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.
De asemenea, el a mai arătat că adepții curentului antivaccinist au susținut mereu că este o conspirație a companiilor pharma, care sunt deținute de evrei, care vor să vândă produse scumpe, și astfel cumpără guverne cu totul.
„Fake news e un proces de fabricare a unui adevăr alternativ, nu e doar o minciună. Pleacă de la un adevăr pe care îl ambalează în altceva și pare să fie adevărat”, a explicat Pîrvulescu mecanismul fake news-ului. Și în acest context, chiar și oamenii educați ajung ca măcar o dată în viață victima unei astfel de teorii a conspirației.
La rândul său, fostul consilier prezidențial Iulian Fota este de părere că doar prin educare și formare putem lupta cu epidemia fake news, astfel încât dacă cineva încearcă să răspândească un neadevăr, să poată fi contrazis cu argumentul adevărului.
În România, pe perioada stării de urgență, mai multe site-uri de știri au fost blocate pentru că au distribuit informații false.
Citește și:
Țara în care publicarea de «fake news» se va pedepsi cu închisoarea