De ce dau erori termometrele de la magazine. "La 31,2 grade trebuia să fiu moartă deja"

Ultima actualizare:

    Termometrele cu infraroșu sunt foarte  controversate în această perioadă
Termometrele cu infraroșu sunt foarte controversate în această perioadă

Nu poţi intra să faci cumpărături, nu poţi merge la birou sau să pleci cu avionul ori microbuzul, decât dacă temperatura corpului tău este sub 37,3 grade Celsius. Înainte de a intra într-un loc public închis ţi se măsoară temperatura. Legea spune că este o măsură obligatorie pe timpul stării de alertă, deoarece febra este primul indiciu că am putea avea coronavirus. Dar cât de bine indică termometrele folosite de paznicii de la magazine?

La intrarea într-un magazin, paznicul e foarte mândru de el. Pare stâlpul afacerii! De ce? El e cel care trebuie să ia temperatura clienţilor. De el depinde ca oamenii să fie în siguranţă şi să nu se îmbolnvească în incinta supermarketului. S-a înar­mat cu un termometru cu infraroşu şi îl apropie de frunţile  celor care dau să intre: ”Staţi nemişcat! Gata, intraţi, sunteţi sănătos”, zice paznicul cu aere de medic. Mă uit să văd ce indică termometrul, aşa, de curiozitate. 31,2 grade!!! ”Păi cum sunt bine, trebuia să fiu moartă deja!”, îi spun şocată cerberului de la intrare.

Psihiatrul Gabriel Diaconu
Psihiatrul Gabriel Diaconu

”Staţi liniştită, important e să nu aveţi peste 37,3”, mă calmează el. Şi atunci te întrebi, firesc, cât de corect măsoară temperatura corporală aceste aparate cu care s-au dotat magazinele? Oficialii din Ministerul Sănătăţii susţin că aceste aparate sunt precise, nu atât în determinarea corectă a temperaturii corpului, ci a stărilor febrile, şi că, în actualul context epidemiologic, ele reprezintă o măsură extrem de eficientă. „Există o explicaţie simplă pentru acest fenomen. Termometrele cu infraroşu se bazează pe felul în care se răsfrânge unda infraroşie în momentul în care interferează cu radiaţia pe care o emite corpul uman şi pe care noi o numim căldură. Drept urmare, aceste termometre sunt calibrate să detecteze febra, nu temperatura normală. La fel cum un etilotest are un prag de sensibilitate de concentraţie în alcool, unele sunt la 0,03, altele la 0,05, dar sunt făcute să detecteze concentraţii de alcool pe prag.

La intrările în magazine, oamenii  sunt verificați de paznici
La intrările în magazine, oamenii sunt verificați de paznici

La fel, termometrele de distanţă sunt făcute să detecteze temperaturi peste prag. De aceea, dacă dai trei citiri la o persoană care e normotermică, nu o să fie previzibil. Practic, aceste termometre trebuie folosite nu în sensul de a măsura temperatura corpului, ci dacă o persoană a trecut sau a picat acest test de termometrizare. Standardul pentru măsurarea temperaturii este termometrul de contact. Acum folosim această tehnologie de compromis pentru că este de durată scurtă, poate fi administrat şi de către o persoană care nu are studii medicale şi este un compromis necesar când ai de făcut măsurători unui număr foarte mare de oameni. Aşa, în 3 secunde, vedem dacă o persoană a trecut sau a picat acest test. Pe nimeni nu interesează valorile sub acest prag, chiar dacă cineva face caterincă pe net că are 32 de grade, şi asta ar însemna că e mort. Ele nu sunt gândite tehnologic să fie calibrate la nimic altceva decât la sindromul febril. Unele sunt calibrate la 37,3 grade C, altele la 37,5 grade C”, a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu pentru adevarul.ro. În opinia medicului, aceste aparate sunt eficiente în detectarea stărilor febrile ce apar de la temperaturi de 38 de grade Celsius.

Citește și:

Raed Arafat: ”Există un curent care îndeamnă oamenii să refuze măsurarea temperaturii”

Medic: ”Valorile înregistrate de termometre la supermarket nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
image
actualitate.net
image
actualitate.net