De ce nu ne lăsaţi pe noi să alegem unde să ne tratăm?
Schimbările din Sănătate continuă şi în acest an. Şi, culmea, tot pacienţii vor avea de tras, la fel ca în ultimii ani, de altfel. În 2011, s-au închis 67 de spitale, într-o ţară plină de bolnavi. Criza medicamentelor a continuat şi în 2012. Acum, noul ministru al sănătăţii a anunţat că va sista finanţarea spitalelor private, ceea ce înseamnă că preţul serviciilor medicale din aceste unităţi se vor dubla.
Suntem bolnavii Europei, dacă e să ne luăm după statisticile care arată că suntem campioni la bolile cardiovasculare sau la diabet. Şi nici bani să ne tratăm nu avem! Dacă, Doamne fereşte, ajungem într-un spital de stat, trebuie să ne plătim de la medicamente până la pansamente, perfuzoare sau seringi, ca să nu mai vorbim de "atenţiile" medicilor şi asistentelor fără de care nimeni nu te bagă în seamă. Şi, dacă tot ne costă atât de mult să ne tratăm într-un spital de stat, unde, adesea colcăie gândacii, iar personalul medical nu dă doi bani pe noi, preferăm să mergem la privat, unde condiţiile, serviciile şi personalul sunt mai prietenoase.
Ei bine, n-o să ne mai permitem să facem nici acest lucru, de la 1 martie, întrucât ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că va sista finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a unităţilor medicale private.
"În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private, astfel încât toţi banii publici să meargă către spitalele publice", a declarat ministrul.
Asta înseamnă că cei care vor dori să se interneze la privat sau să beneficieze de vreun serviciu aici nu vor mai beneficia de nici un decont din partea CNAS. Rezultatul este simplu: multe unităţi medicale private aproape îşi vor dubla preţurile, care vor deveni inaccesibile pentru români. Deci, vom continua să plătim asigurări de sănătate şi vom avea o singură opţiune: să ne tratăm în spitalele publice.
Dr. Cristina Enescu spune că programul de eliberare a reţetelor se blochează destul de des
Astfel se face că, dacă măsura anunţată de Eugen Nicolăescu se va aplica, şi naşterea în sistemul privat se va scumpi, potrivit gândul.info. De pildă, o femeie care optează să nască în Spitalul Sanador plăteşte, acum, între 2.800 de lei şi 8.200 de lei, tarifele având inclus decontul făcut de CNAS. În condiţiile în care CNAS nu va mai deconta factura, femeile care vor dori să nască la Sanador ar putea plăti între 5.000 de lei şi 10.000 de lei.
Pe de altă parte, conducerea MedLife, cea mai mare reţea de spitale private, a anunţat că, "în măsura în care o asemenea restricţionare va intra în vigoare, este important ca aceasta să se aplice unitar, fără nici o excepţie către toate unităţile private cu paturi, cu spitalizare continuă sau de zi din ţară, indiferent de specialitate sau forma de organizare".
La fel şi în farmacii: serverul CNAS le creează probleme pacienţilor
De asemenea, preşedintele MedLife, Mihai Marcu, declarat că, "în anul 2012, MedLife a contractat cu CNAS o sumă foarte mică raportată la cifra de afaceri şi de aceea compania noastră va fi mai puţin afectată de aplicarea unei asemenea măsuri. Vrem să asigurăm toţi clienţii MedLife de faptul că, indiferent de implementarea unei asemenea măsuri, preţurile vor rămâne nemodificate în toate unităţile noastre teritoriale".
Până să ajungem, însă, la 1 martie, avem altele pe cap. De la 1 ianuarie, medicii nu mai pot elibera decât reţete electronice, fapt care crează o adevărată bulibăşeală în toată ţara. La cabinetele medicilor de familie, bolnavii sunt nevoiţi să stea la coadă şi câte două-trei ore pentru a obţine o reţetă, deoarece, adesea, serverul CNAS se blochează.
„În mod normal, completarea unei reţete electronice durează între cinci şi zece minute, în funcţie de numărul diagnosticelor. Din păcate, însă, s-a întâmplat de multe ori ca programul de eliberare a reţetelor să se blocheze. Au fost cazuri când a fost blocat şi o jumătate de zi, iar pacienţii care au venit la consultaţii au plecat acasă fără reţete şi au fost nevoiţi să revină. În plus, baza de date a CNAS nu este corectă, ceea ce reprezintă o altă mare problemă" ne-a declarat Cristina Enescu, medic primar de medicină de familie.
Şi farmaciştii spun că programul este vulnerabil. „Au fost zile în care s-a blocat, însă, niciodată bolnavii n-au plecat fără medicamente, pentru că am tastat noi codurile şi am eliberat, astfel, reţeta", ne-a declarat Iordache Huştiu, de la Farmacia „Academia".
Paula Gheorghe (50 de ani), funcţionar: „Nu ştiu cât de mult mă va afecta această hotărâre. Indiferent de deciziile Ministerului Sănătăţii, tot noi hotărâm unde să ne tratăm. Probabil dacă vor creşte preţurile în sistemul medical privat, tot mai mulţi pacienţi se vor îndrepta către spitalele de stat."
Ioana Frunză (53 de ani), menajeră: „Mulţumesc lui Dumnezeu că sunt sănătoasă. Nu am călcat prea des pragul spitalelor, iar atunci când am făcut-o am mers la cele de stat, pentru că oricum la cele private sunt implicate costuri mult mai mari. Acum depinde de fiecare, unde îşi permite."
Vlad Voinescu (24 de ani), student: „Era de aşteptat, statul s-a băgat în datorii şi acum încearcă să recupereze bani de unde poate. Probabil de asta au renunţat să mai deconteze unele cheltuieli ale spitalelor private. Dar cum nu toţi oamenii îşi permit să se trateze la privat, ar trebui îmbunătăţit puţin sistemul sanitar de stat."
Andreea Erimia (20 de ani), studentă: „O să fie ca şi până acum! Cine are bani se va trata tot la privat, indiferent de preţuri. Cine nu, va merge la stat. Problema e că sunt unele analize care nu prea se pot face în spitalele de stat şi acum nu ştiu dacă toată lumea îşi permite să le facă într-un spital privat."
Daniel Boghiu (60 de ani), agent de pază: „Eu sunt asigurat şi când am fost nevoit să fac un RMN m-au trimis la privat, unde am plătit 450 de lei. Nu e normal aşa ceva, acum sunt furat din ambele părţi. Plătesc şi asigurare la stat şi plătesc şi serviciile la privat. Măcar de ar fi mai ieftin la spitalele private."