De ce nu poate fi recuperat trupul alpinistei care a murit pe munte de ziua ei

17 ianuarie 2022

Muntele o ╚Ťine captiv─â pe Silvia Murgescu, una dintre cele mai experimentate alpiniste de la noi din ╚Ťar─â. T├ón─âra s-a pr─âbu╚Öit ├«n gol pe un traseu din mun╚Ťii Bucegi pe care s-a aventurat singur─â, chiar ├«n ziua ├«n care ├«mplinea 37 de ani, pe 12 ianuarie, iar de atunci trupul ei nu a putut fi recuperat de salvamonti╚Öti.

image

Serviciul Public Jude╚Ťean Salvamont Prahova a explicat, ├«ntr-o postare pe Facebook, de ce salvamonti╚Ötii nu au reu╚Öit s─â recupereze trupul ne├«nsufle╚Ťit al alpinistei Silvia Murgescu, de╚Öi s-a intervenit ╚Öi cu un elicopter.

Din p─âcate, vremea dificil─â din aceast─â perioad─â, cu v├ónt puternic ├«n zonele montale ├«nalte, ├«mpiedic─â accesul ├«n siguran╚Ť─â at├ót pe cale terestr─â, c├ót ╚Öi pe calea aerului.

ÔÇŁDin p─âcate, din prognoza meteo se observ─â c─â ╚Öi ├«n urm─âtoarele trei zile v├óntul va fi deosebit de puternic. ├Än data de 20.01 se pare c─â va fi o fereastr─â ├«n care va fi posibil─â o opera╚Ťiune de extragere. Suntem ├«n leg─âtur─â permanent─â cu DSU ╚Öi IGAv, avem preg─âtit─â echipa de interven╚Ťie, iar c├ónd condi╚Ťiile meteo vor permite vom realiza aceast─â opera╚ŤiuneÔÇŁ, se arat─â ├«n mesajul salvamonti╚Ötilor.

silvia murgescu jpg
Silvia Murgescu a murit pe munte chiar în ziua în care împlinea 37 de ani

Filmul interven╚Ťiei e╚Öuate a salvamonti╚Ötilor

  • 12 ianuarie. Dup─â ora 18.00, o echip─â de prim-r─âspuns a plecat ├«n c─âutarea alipinistei, dup─â ce s-a aflat c─â aceasta nu mai r─âspundea la telefon. Echipa de suport a fost mobilizat─â ╚Öi se afla ├«n a╚Öteptare la sediul Salvamont Bu╚Öteni. Echipa de prim-r─âspuns a ├«ncheiat c─âut─ârile la ora 1.20 noaptea, ├«n condi╚Ťii de viscol puternic, ajung├ónd la Baza Salvamont Baba Mare.
  • 13 ianuarie. Corpul alpinistei a fost reperat ├«n cursul dimine╚Ťii, pe un versant al Crestei Pic─âturii, c─âzut─â fiind din Br├óul Porti╚Ťei. Dispeceratul IGAv a alocat un elicopter EC135 cu troliu. S-a ├«ncercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a cobor├ót cu troliul nu a avut timp suficient la dispozi╚Ťie pentru a efectua opera╚Ťiunile necesare, misiunea fiind ├«ntrerupt─â din cauza rafalelor de v├ónt foarte puternice, pentru a nu periclita siguran╚Ťa elicopterului ╚Öi a echipajului.
  • 14, 15 ╚Öi 16 ianuarie. Opera╚Ťiunile de salvare au fost ├«ntrerupte, Masivul Bucegi fiind sub inciden╚Ťa codurilor ro╚Öu ╚Öi portocaliu de v├ónt puternic.

Salvatorii le transmit condolean╚Ťe membrilor familiei alpinistei ╚Öi ├«i asigur─â c─â vor face tot ce le st─â ├«n puteri pentru a recupera trupul ne├«nsufle╚Ťit al acesteia. ÔÇŁSuntem con╚Ötien╚Ťi c─â durerea apar╚Ťin─âtorilor este mare, dar v─â asigur─âm c─â facem tot ce este posibil pentru a duce aceast─â opera╚Ťiune la bun sf├ór╚Öit, a╚Öa cum o facem de fiecare dat─âÔÇŁ, au transmis salvatorii.

1 johnny depp amber heard jpg jpeg
survivor tj nedelcu png
ispita bianca pop beata crita sparg restaurantul 463978 webp
3alex nedelcu survivor png
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
dieta claudia pavel 2 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
oameni cu masti de protectie pe strada
FotoJet (2) jpg
FotoJet (1) jpg
evoli boala tigari electronice jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ion tiriac jpg