De ce nu-și mai cumpără românii case în Spania sau Italia: „Sunt foarte mulți bani”

Românii plecați în Italia și Spania, două dintre cele mai mari destinații pentru diaspora română, ezită din ce în ce mai mult să investească în locuințe în aceste țări.

În Italia, casele au ajuns să fie foarte scumpe / foto: Pixabay
În Italia, casele au ajuns să fie foarte scumpe / foto: Pixabay

Scumpirea proprietăților, majorarea taxelor și a dobânzilor la creditele imobiliare sunt principalele motive pentru care astfel de decizii sunt amânate, conform agenților imobiliari locali.

Un vis pus pe pauză în Italia

Dana, o româncă stabilită cu familia în Torino, povestește cum planurile lor de a achiziționa o casă s-au schimbat din cauza costurilor ridicate.

„Cred că, la un moment dat, visul fiecărui român a fost să își cumpere o casă în străinătate. Casele s-au scumpit foarte mult, taxele sunt foarte mari. Noi plătim o chirie lunară de 550 de euro și, în paralel, ne construim o viață în România”, spune Dana Cărămidă, la ProTV. 

Aceeași situație o întâlnim și în cazul Liviei, o altă româncă din Italia, care subliniază povara financiară:

„Sunt foarte mulți bani, actele costă foarte mult aici. Și în al doilea rând, inima noastră este România”, declară Livia Filimon.

Luana Nae, agent imobiliar în Italia, confirmă această tendință și explică o parte dintre cauze:

„În 2021, la sfârșit, au început să se blocheze vânzările pentru simplul fapt că împrumuturile la bănci au avut taxe variabile, ceea ce a făcut ca ratele să ajungă aproape dublu.”

Pentru a oferi o imagine clară, un apartament de doar 45 de metri pătrați situat la periferia Romei poate costa până la 160.000 de euro, o sumă considerabilă pentru mulți români care deja se confruntă cu cheltuieli mari de zi cu zi.

Scăderea tranzacțiilor imobiliare în Spania

O tendință similară este observată și în Spania. Potrivit Consiliului General al Notarilor din această țară, numărul tranzacțiilor imobiliare realizate de români a scăzut semnificativ în 2023 – cu 13% în primul semestru și cu 16% în al doilea, comparativ cu 2022.

Ovidiu Pasăre, un agent imobiliar din Spania, explică de ce românii analizează acum piața mult mai atent înainte de a cumpăra:

„În 2023, foarte mulți au făcut un pas înapoi pentru că au crescut dobânzile și aici. Foarte mulți fac un research amănunțit care poate să dureze șase luni, un an, doi, până când să ia decizia de cumpărare.”

Un trend invers: revenirea în România

Pentru mulți români, ideea de a-și cumpăra o casă în străinătate devine mai puțin atractivă, iar atenția lor se îndreaptă din nou către România.

Marius Bostan, reprezentant al Asociației Repatriot, subliniază că tot mai mulți conaționali investesc în proprietăți acasă:

„În ultimul an a existat un trend de revenire și au fost din ce în ce mai multe întrebări privind prețul caselor, prețul terenurilor. Știm destul de multe cazuri de români care au cumpărat în România apartamente sau își construiesc în continuare case.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae și Alina ai României colaj foto OK Magazine si Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Gara de Nord din Timişoara înaintea demarării lucrărilor de modernizare FOTO Both
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
ana maria bader dailymail webp
foto pnl negocieri guvern jpg
ceausescu revelion jpg
giuliano stroe 8 jpg
balea dm jpg
Monede romanesti valoare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net